Google je podezřelý ze sběru osobních dat už i v Koreji

Soul - Policie v Jižní Koreji v úterý prohledávala sídlo americké internetové společnosti Google. Firma je podezřelá, že si v rozporu se zákonem zajišťovala soukromá data uživatelů internetu. Problém patrně tkví ve sběru osobních dat z bezdrátových sítí Wi-Fi. Při mapování ulic pro službu Street View se už Google dostal do sporu s úřady v mnoha zemích světa, včetně České republiky.

Google se od konce loňského roku připravuje na to, že Street View spustí i v Jižní Koreji. Podle policie se vyšetřování vztahuje právě k chystanému spuštění této služby. „Policie vyšetřuje společnost Google Korea LLC na základě podezření z nedovoleného sběru a uchovávání dat ze sítí Wi-Fi o blíže neupřesněných uživatelích internetu,“ sdělila policie.

Jižní Korea patří k nejrozvinutějším zemím Asie a má vysoký počet uživatelů komunikačních sítí. Vyšetřování ze strany tamních úřadů je pro Google dalším ze série nezdarů, které firma v poslední době utrpěla. Kvůli službě Street View je Google vyšetřován i doma ve Spojených státech, navíc bylo na Google podáno několik hromadných žalob.

Služba Street View umožňuje panoramatický náhled ulic a je součástí služeb Google Maps a Google Earth. Zástupci Googlu v minulosti k obviněním tohoto charakteru vždy uváděli, že auta, která ulice mapují, nasnímala data z nezabezpečených sítí omylem.