ČT24 je jednou z nejsledovanějších evropských zpravodajských stanic

Praha - ČT24 neustále zvyšuje svůj podíl na trhu televizních stanic a je v tomto směru i v evropském kontextu výjimečná. Vyplývá to ze statistického porovnání výsledků ČT24 a dalších evropských televizí v prvních pěti měsících roku 2010. Ojedinělé postavení ČT24 vyplývá i z faktu, že má vysílání tohoto zpravodajského programu neustálou tendenci růst, což je v evropském srovnání další unikát.

Dokazuje to porovnání dat za leden až květen 2010, do kterého není přitom započítán měsíc červen, kdy podíl na publiku (share) dosáhl dosavadního vrcholu – 3,83 %. Tato hodnota byla v pětileté historii ČT24 rekordní.

„Čirá sledovanost není prvotním cílem existence ČT24. Je ale potěšitelné, že zpravodajství veřejné služby dokázalo skloubit serióznost zpráv a analýz se silným diváckým zájmem. Potvrzuje se, že ČT24 našla divácky atraktivní model masivním vysíláním přímých přenosů, živých vstupů, důrazem na velké mimořádné speciály z politických i nepolitických akcí. ČT24 nabízí zážitek, dokáže udržet divácký zájem i v delším kontinuálním vysílání a v tom je jedinečná. Česká televize má díky ČT24 prostředek, který zvyšuje její společenský význam a posiluje dominanci zpravodajství veřejné služby v důležitých okamžicích života ČR,“ říká ředitel zpravodajství a šéf ČT24 Milan Fridrich.

Také jeho nástupce ve funkci ředitele zpravodajství Roman Bradáč považuje výsledky ČT24 za mimořádný úspěch: „Takové zprávy jsou pochopitelně velmi potěšující. Nejen proto, že kolegové z ČT24 prokazatelně odvádějí kvalitní práci, ale i proto, že čeští diváci nacházejí cestu k jedinečnému zdroji informací a dokáží jej ocenit.“

Za sledované období, jímž je leden až květen 2010, byl v případě ČT24 průměrný podíl na publiku 2,95 %. Například norský komerční kanál TV2 Nyhetskanalen s podílem 2,2 %, maďarská Hír TV má podíl 1,9 % a za ní se umístila britská veřejnoprávní BBC News s podílem 1,1 %. Mezi stanicemi, které zaslaly vlastní údaje k porovnání, pak následují N-TV působící v německy mluvících zemích s podílem 0,9 % v Německu a 0,8 % v Rakousku. Podílu kolem 1 % dosahovala také v letech 2001 až 2006 finská YLE24. Ostatní současné stanice vykazují mnohem nižší podíl na trhu.

Share udává podil (v procentech) času stráveného sledováním určitého kanálu či pořadu ku celkovému času strávenému sledováním televize za stejný časový úsek.

ČT připravuje pátý kanál

Česká televize by měla do dvou let spustit svůj pátý kanál ČT5. Rádiu Česko to řekl odcházející ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich. Podle něj bude ČT5 čistě internetovou televizí, která bude sdružovat všechny čtyři programy veřejnoprávní televize. „Za rok za dva by Česká televize měla mít velmi silný pátý program nebo pátý kanál, který by v sobě sdružoval všechny čtyři programy ostatní, respektive jejich internetové aplikace a nabízel by i spoustu věcí, které na těch programech nenajdeme,“ uvedl pro Rádio Česko Fridrich.

Internetových portálů by se měly dočkat i ostatní programy ČT. „Česká televize má nejenom svůj hlavní web, ale má i portál ČT24.cz a chce budovat další specializované - sportovní, pro jedničku, pro dvojku a tak podobně,“ dodal Fridrich. Některé sportovní přenosy, které by nebylo možné odvysílat v televizi, by do budoucna mohly běžet na internetu. Fridrich nevyloučil, že by mohlo dojít k jejich zpoplatnění.

  • Velín autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1619/161806.jpg
  • Milan Fridrich autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1074/107397.jpg