Google údajně zneužil autorská práva, čeká ho soud

New York/Londýn – Google stane opět před soudem. S americkým internetovým gigantem se ve Spojených státech budou soudit fotografové, ilustrátoři a autoři dalších vizuálních děl. Firma podle nich porušila jejich práva, protože jejich díla skenovala a zveřejnila, aniž by jim za to zaplatila. Nespokojené umělce zastupuje právní kancelář Mishcon de Reya New York.

Zástupce předloží žalobu již dnes

Žalobu podá Americká společnost mediálních fotografů a další umělci, kteří se nemohli připojit k nynější hromadné žalobě kvůli digitalizaci knih. Mishcon de Reya New York bude za umělce usilovat o status hromadné žaloby. Zástupce prý stížnost předloží dnes u okresního soudu v New Yorku, kde se bude projednávat první případ. „Tento případ je o férovosti a kompenzacích,“ řekl James McGuire, partner právní kanceláře Mishcon de Reya.

Spor, který tomuto předcházel, vzešel z žaloby z roku 2005. V té autorský svaz Authors Guild a další vydavatelé obvinili kalifornskou firmu ze zneužití práv při skenování milionů knih do digitální formy. Google tak má zaplatit 125 milionů dolarů a vytvořit registr knižních práv, který autorům a držitelům práv poskytne možnost díla zaregistrovat a mít z nich příjem.

Internetový gigant Amazon a softwarový obr Microsoft jsou ale proti. Zato japonská Sony, která vyrábí elektronická čtecí zařízení, s návrhem souhlasí. Podle amerického ministerstva spravedlnosti poslední verze i tak zřejmě neodpovídá americkým autorským a protimonopolním zákonům. Soudce o ní teprve rozhodne, napsala agentura Reuters.

Amazon
Zdroj: ČT24