ČT HD vysílá ve vysokém rozlišení střídavě programy ČT1 a ČT2

Praha - ČT HD vysílá ve vysokém rozlišení od pátečního do sobotního rána program ČT2, po zbytek týdne program ČT1. Vysílání České televize ve vysokém rozlišení ČT HD začalo zkušebním provozem v závěru srpna 2009. Do řádného provozu vstoupilo se začátkem Zimních olympijských her ve Vancouveru 2010. V průběhu ZOH přebíraly olympijský obsah programy ČT2 a ČT4 v HD kvalitě. Po skončení her ČT HD zahájilo pravidelné přepínání mezi programy ČT1 a ČT2.

Schéma přepínání bylo stanoveno zejména s ohledem na pořady dostupné v nativním HD rozlišení, které jsou pravidelně vysílané na ČT1 a ČT2. Dle tohoto pravidla ČT HD přebírá od pátku 5:00 hodin do soboty 5:00 hodin vysílání ČT2, po zbytek týdne vysílání ČT1. V mimořádných případech, jakými jsou zejména sportovní přenosy, může být standardní cyklus přepínání aktuálně upraven a v daný den bude ČT HD přebírat oproti plánu výjimečně ČT4. O takových změnách bude Česká televize vždy informovat.

ČT HD není samostatným programem, ale jen společnou distribuční cestou pro vysílání programů ČT1, ČT2 a sportovního ČT4 ve vysokém rozlišení HD. Vedle pořadů dostupných v nativním vysokém rozlišení jsou ostatní snímky pro vysílání prostřednictvím ČT HD přepočítávány ze standardního rozlišení SD do HD.

Pořady ve vysokém rozlišení na ČT:

Populární show Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny o vaření Kluci v akci (ČT1 pondělí od 17:30 hodin), Na cestě s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po zajímavých koutech světa (ČT1 pondělí od 21:00 hodin), rady řidičům Stop (ČT1 čtvrtek od 17:25 hodin), páteční přírodopisné dokumenty – nyní cyklus BBC Yellowstonský národní park (ČT2 pátek od 20:00 hodin), seriál medailonků dětí z celého světa Na cestě za dětmi (ČT1 neděle od 18:35 hodin).

Zařazovány jsou i jednotlivé snímky v HD kvalitě. Aktuálně nový thriller Na vlky železa s Miroslavem Etzlerem v hlavní roli váženého lékaře, který se stane desperátem v nečestném boji o všechno (ČT1 neděle 7. března 2010 od 20:00 hodin). Dále diváci uvidí ve vysokém rozlišení nový film Andrey Sedláčkové podle předlohy Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové Rytmus v patách (ČT1 neděle 14. března 2010 od 20:00 hodin). Uvedeny budou také další snímky původní dramatické tvorby ČT, jejichž většina je v posledních letech vyráběna již ve vysokém rozlišení. Česká televize připravuje v HD rozlišení také přímý přenos z vyhlášení televizní ankety TýTý 2009 (ČT1 sobota 27. března 2010 od 20:00 hodin).

Diváci se snadno dozvědí, které pořady jsou vysílány v nativním vysokém rozlišení HD. V TV programu České televize jsou označené příslušným příznakem. Pokročilý filtr v on-line programovém plánu ČT pak umožňuje několika kliknutími zobrazit jen přehled pořadů vysílaných v nativním vysokém rozlišení. Takto ucelený přehled je dostupný také přímo na adrese ceskatelevize.cz/hd.

Technické údaje pro příjem ČT HD

Vysílání ČT HD je dostupné primárně v satelitní digitální distribuci z družice Astra 1E (transponder 55, 10,803 GHz, horizontální polarizace, FEC 5/6, 22 MS/s) na pozici 23,5° východně. Příjem není zpoplatněn, je však kvůli vysílacím právům omezen podmíněným přístupem na území České republiky, a to prostřednictvím přístupové karty. Na kartách Skylink i CS Link je ČT HD v rámci základní nabídky bez registračního a měsíčního paušálního poplatku, hradí se pouze jednorázová pořizovací cena karty.

Pro příjem ČT HD diváci potřebují vedle přístupové karty také vhodné přijímací zařízení a zobrazovače – satelitní parabolickou anténu s konvertorem (průměr paraboly ideálně 60 cm a více), odpovídající satelitní set-top-box (vyhovující standardům DVB-S nebo DVB-S2 a MPEG-4, osazený buď přímo zabudovaným modulem CryptoWorks, nebo univerzálním rozhraním CI pro připojení tohoto modulu) a televizor schopný reprodukovat signál 1080i25, nejlépe samozřejmě s plným rozlišením 1 920x1 080 bodů.

ČT HD lze přijímat také v rámci zemského digitálního vysílání sítě 4 (provozuje společnost Telefónica O2; signál pokrývá Prahu, Brno a Ostravu; pro příjem je potřeba pokročilý digitální televizor či set-top-box DVB-T MPEG-4). ČT HD přebírají do své distribuce také někteří komerční kabeloví a IPTV operátoři. Tyto distribuční cesty neprovozuje Česká televize, proto nemůže garantovat rozsah služeb a jejich technickou úroveň.