Evropská komise zkoumá stížnosti konkurentů na Google

Brusel - Evropská komise zkoumá tři stížnosti na americkou společnost Google, která vlastní i stejnojmenný internetový vyhledávač. V tiskovém prohlášení o tom informovala novináře, ale zároveň zdůraznila, že ještě nezahájila oficiální vyšetřování. Podle společnosti Google za stížnostmi stojí britská společnost Foundem, která provozuje internetové schránky, jež porovnávají ceny zboží ve Velké Británii, francouzský „právnický“ vyhledávač Ejustice.fr a Microsoft, který mimo jiné vlastní populární web pro porovnávání cen zboží Ciao.

„Evropská komise může potvrdit, že obdržela tři stížnosti proti Googlu, které v současnosti zkoumá. Komise zatím nezahájila oficiální vyšetřování,“ uvádí tiskové prohlášení EK.

Konkurentům Googlu se mimo jiné nelíbí, že je americký internetový gigant postihuje v rámci vlastního vyhledávače, který je ve světě jednoznačně nejpoužívanější, když jim přiděluje méně zajímavé pořadí. Google ovšem tvrdí, že podobnou praxi může poměrně těžko ovlivnit, protože jí ovlivňují pouze počítače. Firma navíc poukazuje na to, že ostatní konkurenční společnosti si stojí ve vyhledávači Google velmi vysoko.

Microsoftu se zase nelíbí, že Google zneužívá svého postavení a uměle drží velmi vysoké reklamní ceny. To je dáno tím, že firma prodává reklamu prostřednictvím aukcí a sama stanovuje minimální výši nabídek. Google ovšem tuto konkrétní stížnost nekomentoval. Nejde však o první podobný případ. Prakticky stejnou praxí se zabývá i německý kontrolní úřad po stížnostech dalších konkurenčních firem. Google přitom v Evropě ovládá zhruba 90 procent trhu s reklamou v rámci internetových vyhledávačů, v USA je to zhruba 80 procent.

Microsoft
Zdroj: ČT24