Čeští nosorožci jako zářivé mediální hvězdy

Nairobi - Jsou to nejpopulárnější česká zvířata současnosti. I to se dá - alespoň s trochou nadsázky, říci o čtveřici českých nosorožců ze Dvora Králové, kterým má unikátní projekt v keňské rezervaci Ol Pejeta otevřít cestu k přežití vlastního druhu. Fatu, Nájin, Súdán a Suni se těší dokonce takové pozornosti, kterou by jim mohla závidět i esa domácího showbyznysu. Nejen, že o ně projevují zájem všechny domácí televize, ale ve druhém únorovém týdnu zvířata už podruhé navštívil mimo jiné tým BBC, který pracuje na prestižní a sledované přírodovědné sérii Last Chance To See. A jak se dnes daří nosorožcům v keňské rezervaci, to se můžete podívat v nedělním pořadu ČT Objektiv od 10:30 na ČT1.

Na konci ledna se u výběhů v Ol Pejetě na pláních pod majestátní pětitisícovkou Mt. Kenya zastavila také skupina reportérů z agentury Reuters. Její zprávy, fotografie a dokonce i reportážní šoty o nosorožcích ze ZOO Dvůr Králové obletěly svět po satelitních a internetových linkách v mezinárodní výměnné síti.

Významný ohlas zaznamenal samotný transport zvířat do Afriky před Vánocemi 2009. Některá světová a klíčová keňská média věnovala události nepřehlédnutelnou pozornost. Gita Fuchsová, velvyslankyně ČR v Keni, je přesvědčena, že projekt přesahuje svůj vědecký a ochranářský rozměr. „Keňa je země s obrovským potenciálem, to, co se děje v Ol Pejetě, Česko a české zájmy v Keni jednoznačně zviditelňuje ve velmi pozitivním světle,“ uvedla Gita Fuchsová.

Nosorožci a jejich ošetřovatelé se ale v polovině února 2010 zabývají i prozaičtějšími, stále však důležitými otázkami. Zatímco jejich starou domovinu pálí nadprůměrné mrazy a zasypává ji nový a nový sníh, na Keňu udeřila vedra nezvyklá i na rovník. Problémem začalo být přílišné sucho, prach a hlavně mizející pastva. Dobrá zpráva v éře globálních klimatických změn přichází v podobě tří dnů nečekaných přeháněk. „V téhle době není obvyklé, aby v Keni pršelo a déšť jsme původně nečekali dříve než začátkem dubna, ale musím přiznat, že to nemohlo přijít ve vhodnější chvíli,“ ohlásila z Ol Pejety její mluvčí Elodie Sampereová.