Televize dostaly od radních pokuty za 650 000 korun

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila na svém prvním letošním zasedání pokuty tuzemským televizím v celkové výši 650 000 korun. Nejvíce pokut o největším finančním objemu obdržela stejně jako na sklonku minulého roku televize Prima. Tentokrát se radním nelíbilo odvysílání dílu seriálu Myšlenky zločince 10. března roku 2008, pořad podle nich obsahoval agresivní a násilné scény schopné vyvolat v dětech a mladistvých pocity děsu a strachu. Informovala o tom předsedkyně rady Kateřina Kalistová. Ve srovnání s posledním zasedáním loňského roku je celková výše udělených sankcí zanedbatelná, jelikož tehdejší suma dosáhla 8,1 milionu Kč.

Prima podle rady porušila své povinnosti tím, že zmíněný pořad odvysílala od 16:40, když až do 22:00 se nesmí do programu zařazovat pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. Za toto pochybení udělila RRTV pokutu 400 000 Kč. Další tři pokuty adresované Primě se týkaly nedostatečného oddělení reklamy od dalšího vysílání při upoutávkách na sponzory pořadů. Všechny tyto sankce jsou ve výši 50 000 Kč.

Za stejné pochybení dostala od rady jednu pokutu v totožné výši také veřejnoprávní Česká televize. Společnost CET 21, která provozuje televizi Nova, dostala rovněž pokutu ve výši 50 000 korun. RRTV sankci udělila kvůli reportáži ve večerních Televizních novinách o digitalizaci z vysílače Ještěd odvysílané 12. června minulého roku. Reportáž podle radních obsahovala nepravdivé informace.

Proti pokutám uděleným RRTV se televizní stanice často odvolávají k soudu a některé spory posléze dospějí až k Nejvyššímu správnímu soudu. Kvůli trvajícímu soudnímu sporu tak televize uhrazení sankcí mohou odložit.