Pařížský soud: Google porušil knižní autorské právo

Paříž - Americký Google podle pařížského soudu porušil autorské právo, když zveřejnil na internetu texty francouzských knih. Podnik musí zaplatit 300 000 eur (7,9 milionu Kč) jako náhradu vzniklé škody a úroky francouzskému vydavatelství La Martiniere. Soud americkému internetovému gigantu také uložil zaplatit 10 000 eur za každý den, dokud výtažky francouzských knih ze své databáze nestáhne. Google má přitom v plánu nasnímat miliony knih a na internetu je zveřejnit. Sklidil za to vlnu kritiky od vydavatelů a knihoven, a to v Evropě i Spojených státech.

„I když proces digitalizace nezastavíme, znamená to, že nemůžou nic z dotyčného digitalizovaného materiálu již použít,“ reagoval právník skupiny La Martiniere, jež má kontrolu nad vydavatelským domem Editions du Seuil, Yann Colin. Dodal, že i kdyby se Google odvolal, rozsudek bude vymahatelný okamžitě. Právnička Googlu Alexandra Neriová uvedla, že se podnik chce odvolat.

Největší světový internetový vyhledávač spustil v roce 2004 portál Google Books Search, na jehož vývoji se podílely velké univerzity zejména z USA. Lze v něm vyhledat miliony digitalizovaných knih. Jednoduše zadáte název knihy a Google vám vyhledá její vydání, nabídne obsah, krátkou ukázku, odkazy na recenze nebo související webové stránky a vědecké práce. Díla, na která se nevztahuje autorské právo, jsou dokonce celá ke stažení.

Francouzští vydavatelé chtějí podíl ze zisku stažených knih

Podle francouzských vydavatelů se na portálu ale objevuje čím dál tím více textů, což může vést až ke zveřejňování celých obsahů. Společnosti Google proto navrhovali, že může zveřejňovat, ale podělí se s nimi o zisk ze stahování digitalizovaných knih.

Francouzská pobočka Google:

„Naším cílem je oživit miliony knih, které se nejhůře shánějí, a přitom dodržovat autorská práva.“

Na kalifornského giganta podalo žalobu již v roce 2006 francouzské vydavatelství Seuil, ke kterému se posléze připojil francouzský Národní vydavatelský syndikát (SNE) zastupující 530 vydavatelství a Společnost literátů (SGL). Majitel Seuil Hervé de La Martinière odsoudil arogantnost Googlu za to, že se rozhodl digitalizovat knihy, aniž se zeptal na názor držitelů autorských práv.

Problémy s autorskými právy neřeší největší světový internetový vyhledávač poprvé. Už léta se táhne spor s americkými autory a nakladateli. Obě strany se dohodly na pravidlech, za kterých může Google digitalizované verze zveřejnit.