Reflex svlékl Paroubka a už obdržel žalobu

Praha - Milující a bojující. Takový je podle týdeníku Reflex předseda ČSSD Jiří Paroubek. Aktuální čtvrteční číslo rozebírá „Politický marketing Jiřího Paroubka“ a přirovnává Paroubkovo vystupování i jeho ženy v médiích k „celonárodní reality show“. Na obálce čísla jsou manželé Paroubkovi navíc zvěčněni přesně tak jako před lety zpěvák John Lennon se svou manželkou Yoko Ono na titulní straně hudebního magazínu Rolling Stone. Bývalý premiér v reakci na to podal prostřednictvím právníků žalobu kvůli porušení práv na ochranu osobnosti. Žalobu vedení Reflexu už obdrželo. Důvodem je včerejší hospitalizace jeho manželky, která skončila v nemocnici právě poté, co si zmíněné číslo Reflexu přečetla. Ona i dítě jsou v pořádku a ještě večer se vrátila domů. Reflex používá na svou titulní stranu fotomontáže často. Kromě Paroubka lze připomenout i Davida Ratha znázorněného jako Hitlera či Michaela Kocába ve svěrací kazajce.

„Chci říci, že kdyby nebylo toho článku, nechal bych ty věci plavat… Reflex nebo ti, kteří na mě vidí maličkosti a rozvíjejí je často do absurdna, předvedli v tomto případě něco, co je vzdálené elemtenárnímu požadavku slušnosti - neútočit na těhotnou ženu,“ řekl Paroubek na dopolední tiskové konferenci s tím, že jeho manželka skončila po přečtení Reflexu na kapačkách. „Těm, kteří řeknou, že je to součást politického marketingu, vzkážu rovnou, ať navštíví psychologa,“ dodal.

Autor článku a zástupce šéfredaktora Marek Stoniš by se měl podle Paroubka nad sebou zamyslet a s ním i média. Paroubek dal do souvislosti fakt, že Stoniš před Reflexem pracoval v měsíčníku 51 PRO, spojovaném s ODS, a teď je v hledáčku Reflexu sociální demokracie. „Jachtařský klub ODS ale tento časopis (Reflex) nezajímá, stejně tak nedbalky pana Topolánka u pana Berlusconiho,“ prohlásil Paroubek.  

Prohlášení Jiřího Paroubka ke kauze Reflex (zdroj: ČT24)

Paroubek včera ráno tvrdil, že mu fotografie nemůže uškodit. „Já se domnívám, že John Lennon byl ohromná osobnost světové kultury a srovnání s ním není vůbec špatné. Možná mě mohli dát trošku lepší tělo,“ řekl ale ještě předtím, než skončila jeho manželka v nemocnici. Žaloba směřuje i na tuto inkriminovanou fotografii. „V žalobě se uvádí, že Jiřímu Paroubkovi vadí sexuální povaha fotografie a na článku pak neoprávněný zásah do soukromí,“ řekl Stoniš. Uvedl, že cílem článku bylo upozornit na veřejné projevy soukromí politiků, v tomto případě konkrétně Paroubka, na čemž podle něj není nic neoprávněného.

Šafr: Je to spontánní chování lidí s čistou myslí?

„Již mnoho významných párů se rozhodlo učinit ze svého soukromého vztahu veřejnou záležitost. To, co působilo u Lennona a Yoko Ono jako spontánní chování lidí s čistou myslí, však v jiných případech působí jako plánovaná taktika,“ napsal v úvodníku šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr.

Manžele Paroubkovy si nevzal Reflex na paškál poprvé. V květnu tohoto roku nakreslil výtvarník Štěpán Mareš díl komiksu Zelený Raoul s názvem Paroubkovy erotické fantazie. Dvojice v něm byla vyobrazena těsně před otěhotněním Paroubkové. Ta po týdeníku poté požadovala omluvu. Časopis MF Plus zase Paroubkovu manželku znázornil v karikatuře při pohlavním styku. Podle soudkyně však žalobkyně neprokázala, jakým způsobem zasáhla kresba do jejích osobnostních práv.

Reflex používá na obálce fotomontáže známých osobností poměrně často. Nejznámější z nich se stala ta únorová s Davidem Rathem. Středočeský hejtman byl na titulní straně znázorněn v podobě, která připomínala nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Jiné číslo týdeníku zase přineslo obálku s „krvežíznivým“ prezidentem Václavem Klausem nebo ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny Michaelem Kocábem coby šílencem ve svěrací kazajce.