Kasík ve funkci končí, dočasně jej nahradí Medek

Praha - Václav Kasík končí po deseti letech ve funkci ředitele veřejnoprávního Českého rozhlasu (ČRo). Dnes jej kvůli jeho údajným pochybením odvolala Rada ČRo na svém mimořádném zasedání - od roku 1989 udělala něco takového poprvé. Pro jeho odvolání hlasovalo šest radních z osmi, přičemž nutných bylo právě šest hlasů. Proti byli jen radní Maria Ptáčková a Bohuš Zoubek. Potvrdila se tak očekávání, která měl i sám Kasík. Své odvolání považoval za velmi pravděpodobné. Rada ČRo zároveň dočasným řízením rádia pověřila dosavadního programového ředitele Richarda Medka.

Představenstvo rady uvedlo pro Kasíkovo odvolání šest důvodů. Mezi nimi bylo například pochybení kvůli manažerce zpravodajství Barboře Tachecí nebo předražená rekonstrukce budovy na Vinohradské ulici. Další třecí plochou mezi Kasíkem a radou byla smlouva s právníkem Jiřím Kratochvílem, který měl na starosti prodej rekreačního objektu rozhlasu v Peci pod Sněžkou. Radní Kasíkovi kvůli smlouvě, na jejímž základě Kratochvíl inkasoval přes 800 tisíc korun, dokonce již dříve škrtli odměny.

Kasík mluvil naopak o šikaně ze strany rady a také o nejvyšší poslechovosti za poslední čtyři roky nebo o ziskovém rozpočtu rozhlasu. „Odvolání generálního ředitele si zaslouží lepší důvodovou zprávu - hlavně pravdivou,“ dodal bývalý šéf rozhlasu. „Jestli berete jako vydírání nebo šikanu to, že vám některý radní pokládal nepříjemné otázky, pak máte pravdu,“ řekl radní ČRo Antonín Zelenka.

Rada Českého rozhlasu dočasným řízením rádia pověřila dosavadního programového ředitele Richarda Medka. Vést veřejnoprávní médium by měl po dobu, než bude v novém výběrovém řízení vybrán nový generální ředitel. Jeho jméno by mělo být známo nejpozději 22. října. Medek už radě zároveň ohlásil personální změny. Místo programového ředitele připadne dosavadnímu šéfovi Českého rozhlasu 6 Peterovi Duhanovi a výkonným ředitelem bude Josef Havel.

Medek hodlá jako pověřený šéf ČRo udržet vyrovnaný rozpočet letošního roku, připravit rozpočet na rok 2010 a analyzovat rekonstrukci historické budovy ve Vinohradské ulici. Chce také dotáhnout do konce rekonstrukci studiové části historické budovy a zachovat kontinuitu při přípravě k přechodu na digitální vysílání. „Nepovažuji dobu tří měsíců riskantní pro chod této instituce, nicméně zásadní věcí, která nás čeká, jsou volby. Program a schéma pro předvolební vysílání jsou hotové a nyní se bude projednávat,“ doplnil.

Kasík byl odvolán na základě úpravy jednacího řádu, podle Vladimíra
Koníčka, poslance KSČM, bylo toto odvolání protiprávní. Přítomní v jednací
síni vyjádřili s úpravou nesouhlas, načež byl bývalý člen rady Štěpán
Kotrba vyveden ze sálu ochrankou.

Kasík se stal generálním ředitelem ČRo v červenci 1999, ve funkci byl potvrzen v květnu 2005 na dalších šest let.

Budova Českého rozhlasu
Zdroj: ČT24/Český rozhlas