Česká televize pomůže krotit dluhy svých diváků

Brno - Česká televize bude od nového roku o úterních večerech pomáhat svým divákům řešit finanční těžkosti. Nový pořad brněnského studia Krotitelé dluhů bude kombinovat praktické informace se zábavou. Základem pořadu jsou skutečné lidské příběhy, finanční poradci budou totiž přímo před kamerou řešit konkrétní ekonomickou situaci aktéra příběhu.

Tvůrci pořadu se inspirovali rostoucím zadlužováním českých domácností a stoupajícím počtem lidí, kteří se ocitají v dluhových pastech. Pořad má přispět k finanční gramotnosti lidí, avšak ekonomické a právní rady musí sdělovat poutavým způsobem. „Peníze jsou totiž abstraktní a pro obrazové médium neuchopitelné. Podstata pořadu proto musí být jinde než v číslech, tabulkách a grafech,“ uvedl producent Vojtěch Frič.

„Potíže aktéra příběhu přímo před kamerou řeší tým finančních poradců. Divák může sledovat, jestli se jim podaří zvrátit jeho neradostnou ekonomickou situaci, nebo ne,“ uvedla Orošová. V lednu budou poradci například zachraňovat mladý manželský pár, který kvůli banální chybě nesplnil podmínky banky a málem přišel o byt. Partneři, kteří uvažují o svatbě, by se měli podívat na příběh ženy, která po rozvodu splácí za svého bývalého manžela podnikatelské úvěry. Až tragikomický nádech má podle tvůrců historka o bezdomovci, který chce umořit svůj dluh u
zdravotní pojišťovny.

Experti lidem poradí, rozhodnout se musí sami 

Některé díly mají šťastný konec, jiné končí tragicky. „Experti totiž nemohou nikoho nutit, aby se řídil doporučeními. Proto další osudy dlužníků určuje především jejich osobní disciplína a vůle čelit potížím,“ uvedla Hana Orošová z brněnského studia.

„Po schválení prvních třech dílů jsem dostal tak hrozný strach z utrácení peněz, že jsem téměř nedokázal vstoupit do obchodu,“ řekl s nadsázkou šéfdramaturg brněnského studia Jan Souček.

Název pořadu si tvůrci vypůjčili od slavných hollywoodských Krotitelů duchů, kteří ovšem nebojovali s penězi, ale se strašidly a zjeveními. První díl nového cyklu uvede televize 6. ledna. Pravidelné místo v programu má v úterý ve 21:40 na ČT1.