Prostor pro fašismus pod mým vedením nevzniká, tvrdí Kasík

Praha - Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík důrazně odmítl, že by pod jeho vedením vznikal prostor v Českém rozhlase pro fašismus. Uvedl na to veřejné diskusi v pražském divadle Archa k situaci, která vznikla po nařčení ze strany některých členů Rady ČRo, že stanice ČRo Radio Wave propagovala fašismus. Diskuse, která do divadla přilákala desítky lidí, se Rada ČRo nezúčastnila.

V souvislosti s pravidelným hodnocením stanice Radio Wave expert rady Radek Vogl kritizoval před zhruba třemi týdny to, že tato alternativně laděná stanice zaměřená na mladé posluchače odvysílala píseň Swastika Eyes od britské skupiny Primal Scream. Na základě toho několik členů rady kritizovalo stanici za propagaci fašismu. Programový ředitel ČRo Richard Medek tehdy uvedl, že by stanice měla změnit své zaměření na střední proud, neboť její posluchači nejsou až na výjimky budoucností národa.

Podle hudebních publicistů ale píseň levicově laděných Primal Scream naopak na nebezpečí fašismu poukazuje, nikoli jej propaguje.

Kasík: Takový způsob diskuze odmítám

„Já to jednoduše, takový způsob diskuse - je-li to vůbec diskuse - zásadně odmítám,“ řekl Kasík na diskusi. „Bylo použito neuvěřitelně silné výrazivo, nevím proč, včetně způsobu přednesu. A to o mě vede přirozeně k zamyšlení, zda šlo opravdu o Radio Wave,“ uvedl. „Ono totiž po sečtení několika výroků rady je zde dost silné nařčení, že pod mým křídly vzniká prostor, který vede k fašismu. To nemohu vstřebat, ať se snažím jakkoliv, to nedovedu pochopit,“ dodal.

„On (Kasík) je hlavním cílem útoku Rady ČRo. Jeho odvolání má být otevřením cesty k privatizaci ČRo a zničení rádia veřejné služby,“ uvedl mimo jiné publicista a bývalý člen Rady ČRo Štěpán Kotrba.

Medek ani Jaklová do Archy nepřišli

Zástupci Rady ČRo ani Medek se dnešní veřejné diskuse nezúčastnili a jejich místo na připravených židlích zaujaly plyšové hračky. Místopředsedkyně rady a její mluvčí Dana Jaklová v dopise organizátorům napsala, že na téma výroků některých členů rady týkajících se údajného fašismu v programu Radia Wave vydala rada dvě zprávy, které lze nalézt na stránkách rady. 

Výsledkem protestů proti postupu některých členů Rady ČRo a Medkovým výrokům byla nejen dnešní diskuse, ale také dnešní koncert v pražském klubu Roxy s názvem Koncert proti Radě ČRo aneb Nejsem budoucnost tohoto národa.