Pozor na nový virus, snaží se dostat do internetového bankovnictví

Praha - Počítačoví piráti nacházejí stále nové a nové cesty, jak vysát lidem peníze z účtů. Častěji se také zaměřují na chytré telefony, jejichž obliba a používání roste. Nejnovější virus vyzývá v podvrženém internetovém bankovnictví uživatele k instalaci programu, který je podle nich nutný ke správě účtu v mobilních zařízeních. Snaží se tak dostat k ověřovací SMS zprávě, která je nutná pro operaci s účtem. Česká spořitelna své klienty varuje, aby si nikdy neinstalovali do svých mobilních zařízení aplikace z neznámých zdrojů.

„Pokud se vám při práci v internetovém bankovnictví objeví na monitoru neznámé okno a bude vás vybízet k instalaci bezpečnostní aplikace, nikdy na to nereagujte!“ varuje banka. Svým klientům zároveň doporučuje, aby se obrátili na bezplatnou informační linku 800 207 207, pokud se setkají s nestandardním chováním internetového bankovnictví. „Útoky na smartphony jsou na vzestupu, pro Android se počet aplikací, které obsahují malware – nebezpečné kódy – zvýšil meziročně čtyřsetnásobně,“ uvedl expert na IT zabezpečení Milan Chromý.

Chromý radí dodržovat jednoduchá pravidla: nereagovat na e-maily, které vyzývají k zadání přihlašovacích údajů. „To banky nedělají,“ podotýká expert. Také bychom neměli instalovat aplikace, které nepocházejí z důvěryhodných zdrojů. Pirátům nahrává ale i fakt, že lidé na bezpečnost svých chytrých telefonů příliš nehledí. Chromý proto doporučuje nainstalovat si antivirus i do svého mobilního zařízení. 

Obdoba tohoto viru se objevila už loni. Hrozba se tehdy týkala více bankovních institucí. Stejný druh podvodů byl zachycen také v zahraničí. 

S e-mailovými útoky se potýká i Česká pošta. Podvodné e-maily, který přicházejí z adresy info@czposta.info se vydávají za informace o zásilce, ve kterých najde klient údaje o nedodání zásilky a upozornění na možné sankce. Pokud uživatel klikne na odkaz ve zprávě, je přesměrovaný na podvodné webové stránky a do počítače se mu může stáhnout škodlivý kód, případně může dojít i k zneužití dat klienta, včetně osobních a přístupových údajů.

Jestliže uživatel takový e-mail obdrží, měl by jej přeposlat na adresu info@cpost.cz. „Těmto formám útoku se dá velmi těžko předcházet a ke zneužití může být hackery využit jakýkoliv subjekt státní, veřejné nebo komerční sféry. Proto urychleně informujeme veřejnost, aby si na podobné e-maily lidé dávali dobrý pozor,“ uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová.

Podobné útoky se šířily v několika vlnách v minulém roce. Pošta kvůli nim podala trestní oznámení na neznámého pachatele.