Ochrana osobních údajů: Francie potrestá Google pokutou

Paříž - Francie uloží americké internetové společnosti Google pokutu až 300 tisíc eur (7,7 milionu korun) kvůli porušení pravidel na ochranu osobních údajů. Podobné kroky prý chystají i jiné státy. Oznámil to francouzský regulační úřad CNIL. Google podle něj ve stanovené lhůtě uživatelům mimo jiné nedokázal upřesnit, k čemu údaje používá.

CNIL je francouzská agentura pro regulaci informačních technologií. V červnu americkému internetovému gigantu nařídila, aby změnil svou politiku ochrany osobních údajů. Google ale prý během tříměsíční lhůty na její rozhodnutí nedokázal uspokojivě odpovědět.

Regulátoři mimo jiné chtějí, aby Google dal uživatelům možnost vyhnout se tomu, že se jejich údaje - například z webového prohlížeče nebo elektronické pošty - shromáždí na jednom místě.

CNIL nyní proti společnosti zahájí sankční řízení. Proces by mohl trvat několik měsíců. Podobné kroky, týkající se politiky na ochranu soukromí, podniká pět dalších evropských zemí, uvedl francouzský regulátor.

Google
Zdroj: Ole Spata/ČTK/DPA

Agentura AP podotkla, že pokuta je pro internetový gigant relativně malá. Evropa je pro Google poměrně velký trh a společnost zde nemá žádného vážného konkurenta.

Mluvčí společnosti Google uvedl, že jeho politika na ochranu soukromí respektuje evropské zákony. S CNIL ale prý bude dál spolupracovat.