Googlu hrozí obří pokuta, podle Bruselu ohrožuje soukromí uživatelů

Brusel - Americký internetový gigant Google by mohl podle nové legislativy Evropské unie dostat kvůli své politice v oblasti osobních údajů pokutu ve výši až jedné miliardy dolarů (19 miliard korun). Uvedla to eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Podle ní umožní nová pravidla regulátorům v EU vyměřit firmám pokutu ve výši až dvou procent jejich ročních tržeb.

Podle současných pravidel mohou pokuty za pochybení v oblasti ochrany osobních údajů udělovat pouze jednotlivé státy, a to v rozsahu od 300 tisíc do 600 tisíc eur (7,6 až 15,2 milionu korun).

Google v loňském roce utržil 50 miliard dolarů. Právě tato firma je podle Redingové jasným příkladem toho, za jaká pochybení by mohla být pokuta vyměřena.

Google v Číně
Zdroj: ČT24

Francouzský regulační úřad CNIL již v pondělí uvedl, že EU plánuje kroky proti společnosti Google kvůli její politice v oblasti osobních údajů. Regulátorům se nelíbí nová vnitropodniková pravidla, která firmě umožňují shromažďovat data uživatelů ze všech jejích služeb, jako jsou YouTube či Gmail.

Googlu vypršel čas

Pravidla americké společnosti zavedená loni v březnu podle regulátorů představují potenciálně vysokou hrozbu pro soukromí jednotlivců. Regulátoři dali v říjnu firmě čtyři měsíce na to, aby svou politiku v oblasti ochrany osobních údajů dala do pořádku. „Google neposkytl žádné konkrétní a účinné odpovědi,“ uvedl CNIL. „Úřady EU na ochranu dat proto hodlají konat a pokračovat ve svém vyšetřování. Navrhují vytvoření pracovní skupiny vedené CNIL, která by koordinovala jejich reakci, jež by měla přijít do léta,“ dodal úřad.

Google tvrdí, že již v lednu představil seznam uskutečněných kroků, které by měly obavy regulátorů odstranit. Mluvčí společnosti zdůraznil, že politika firmy v oblasti ochrany osobních údajů je v souladu s evropským právem.