Virtuální přestřelky pokračují, Hollan vrací úder

Praha – Na sociálních sítích se otevřela nová frontová linie v bitvě o to, kdo příště usedne do křesla hlavy státu. Z virtuálního světa byl nejdříve vymazán aktivista Matěj Hollan, který poslední týdny burcoval uživatele sítě Facebook proti volbě dua Zeman–Fischer. Nyní přišel o svůj profil hlavní volební manažer týmu Karla Schwarzenberga Marek Vocel. Náhoda?

Sociální sítě sehrály klíčovou roli v prvním kole přímé volby prezidenta. Že zejména Facebook dokázal mobilizovat tisíce mladých lidí a ovlivnit jejich názor, dnes už nikdo nezpochybňuje. Bylo proto jen otázkou času, než dojde na této frontě k přímému střetu. Po týdnech vcelku neškodného oťukávání a slovních potyček příznivců a odpůrců jednotlivých kandidátů došlo na těžší munici – „likvidaci“ výrazných postav veřejného prostoru.   

Kde je Matěj Hollan?

Jako první na to doplatil známý brněnský aktivista Matěj Hollan. Na sítě totiž vyslal následující jedovatou střelu: „Buď se budeme chovat debilně, nebo zaujmeme takovou strategii, aby se do druhého kola dostal někdo jiný než Zeman s Fischerem.“ Hollan svojí neúnavnou kampaní na Facebooku proti volbě zmíněných politiků přispěl k tomu, že jeho tábor mohl slavit vítězství v prvním kole. Dlouho se ale neradoval. Ztratil se. Marně jeho příznivci rozesílali na všechny profily depeši „Kde je Matěj?“ Hollanova identita zmizela z Facebooku beze stopy. 

Sprovodit kohokoli ze světa této sítě přitom není nic těžkého. Facebook totiž ovládají roboti. „Pokud se najde dost lidí, a stačí desítky, kteří označí jakýkoliv profil za falešný, automat prostě účet zablokuje,“ říká k tomu Tomáš Hodboď, specialista ČT24 na sociální sítě. Reálně tak hrozilo, že do konce boje už zůstane Hollanův profil ztracený. Domluva s „roboty“ totiž běžně trvá i dva týdny. Hollan ale obešel zavedené postupy a vrátil se zpět už za tři dny: „Získal jsem e-mail na osobu, která ve Facebooku pracuje, a ta mi obratem odpověděla. Zřejmě proto mi účet zprovoznili tak rychle,“ uvedl Matěj Hollan.

Kdo za pokusem o jeho virtuální likvidaci stojí, ale neví. Technicky je nemožné zjistit, odkud atak šel. „Žalobníčci“ na Hollana si mohli založit falešný profil, z něhož nelze vystopovat cestu ke skutečnému původci. Sám Hollan žádný důkaz o tom, že se o jeho vymazání ze světa Facebooku postarali soupeři z opačného tábora, nemá. Názor, že to tak bylo, ale má. „Usuzuji jen z kontextu událostí. Nikdy jindy se mi něco takového nestalo. Až teď, po zveřejnění videa,“ řekl Hollan na počátku týdne serveru iDNES.

A přesto, že důkaz stále nemá, použil právě svůj „výmaz“ k protiútoku. Už den po svém zmrtvýchvstání na Facebooku Matěj Hollan spolu se svým bratrem natočil nové video s názvem Zabili Hollana, parchanti. Za blokaci profilu viní tým Miloše Zemana a vyzývají, aby jej lidé nevolili, pokud nechtějí žít v zemi, kde se politický názor trestá přesně takhle - elektronickou „likvidací“.   

Další nezvěstný - Marek Vocel

Facebooková komunita mezitím vyhlásila nové pátrání. Tentokrát jde o soukromý profil volebního manažera Karla Schwarzenberga Marka Vocela. Ten je od pondělního večera na Facebooku nezvěstný.

„V pondělí večer se mi emailem ozval správce Facebooku, že se někdo snaží odpovědět na moje kontrolní otázky a snaží se mi nabourat do profilu. Přišla mi žádost, že mám nastartovat kontrolní proces,“ říká Marek Vocel a pokračuje, „přesně to jsem udělal a hned poté se mi profil zablokoval.“

O tom, kdo stojí za útokem na jeho profil, nechce spekulovat. „Neřešíme, jak k tomu přesně došlo, jestli to někdo udělal cíleně a případně kdo. Pro nás je důležité, že funguje stránka Karla Schwarzenberga, na ostatní – včetně obnovy mého profilu – nemáme čas,“ dodal Vocel.

SPOZ: Nemáme s tím nic společného

Ani internetové stránky samotného prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga ale nezůstaly ušeřeny zákeřných útoků. David Gaydečka z volebního týmu říká, že zhruba před dvěma měsíci přestala stránka správně fungovat a programátoři později dekódovali IP adresu počítače, ze kterého pocházely útoky na Schwarzenbergův web. Skrývala se pod ním jedna konkrétní pražská firma. Žádné závěry z tohoto zjištění ale volební tým nedělá. „Nic jsme s tou informací nedělali. Sama ta firma mohla být zneužitá pro útok a pro nás bylo hlavní, že se stránku podařilo obnovit,“ dodal David Gaydečka.

Při uvahách, odkud útoky proti Hollanovi a Schwarzenbergovým lidem pocházejí, se na prvním místě nabízejí političtí protivníci či jejich voliči a fanoušči na Facebooku. Hana Burianová, mluvčí prezidentské kampaně Miloše Zemana, hlavního vyzývatele Karla Schwarzenberga, však razantně popřela jakoukoli souvislost s útoky. „Od toho se naprosto distancujeme. S tím nemáme nic společného,“ řekla Burianová.

Podobné útoky jsou s nárůstem popularity Facebooku častější, docházelo k nim ale už v minulosti. Například před volbami v roce 2010 napadli hackeři facebookovou stránku ODS a na několik hodin jí paralyzovali.