Interaktivní adventní kalendář ČT – poeticky v náladě padajícího sněhu

Praha – Česká televize naděluje dětem už před Vánocemi. Má pro ně netradiční vánoční dárek, na webu ČT si podobně jako loni mohou ukrátit čekání na Ježíška s webovým adventním kalendářem podle grafického konceptu výtvarnice Lucie Lomové. Projekt v minulém roce zaznamenal veliký ohlas, a to nejen u dětí, ale i u dospělých. "Bylo tedy jasné, že letos musíme kalendář dětem i hravým dospělým nadělit znovu - takže od soboty, 1. prosince, jsme zpřístupnili zbrusu nový 'nevymlsatelný' adventní kalendář ČT," představila virtuální (webový) kalendář ČT koordinátorka projektu Štěpánka Sunková.

Adventní kalendář, který Česká televize připravila pro své dětské diváky, funguje podobně jako klasické adventní kalendáře. Den po dni se otevírají další políčka plná her, pohádek, videí nebo soutěží. „Náš adventní kalendář má tu výhodu, že se nedá vymlsat, protože aktivity, které se příslušný den otevírají, tam samozřejmě potom zůstanou. A protože virtuální svět umožňuje jistá 'kouzla', může se náš kalendář na rozdíl od papírového 'hýbat', mluvit, hrát a nikdy z něj neubyde,“ přibližuje možnosti internetového adventního kalendáře Štěpánka Sunková.

Pro letošek si autoři připravili i řadu novinek, například Vánoční komiks, Obrazárna či Orchestrion: „Vyrobili jsme speciální edici vánočních ozdob s motivy našeho kalendáře, takže děti, které vyhrají v soutěžích, si budou moci vánoční stromeček ozdobit právě výjevy z toho našeho kalendáře,“ dodala Sunková.

  • Adventní kalendář ČT - Komiks zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4189/418846.jpg
  • Adventní kalendář ČT - Hry zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4189/418845.jpg
  • Adventní kalendář ČT zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4189/418843.jpg
  • Adventní kalendář ČT - Obrazárna zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4189/418844.jpg

Děti v kalendáři naleznou komiks O Ježíškovi od výtvarnice Lucie Lomové, ve vánoční obrazárně každý den přibude jeden obraz známého malíře, doplněný o dětem přístupný komentář. Orchestrion pak dětem postupně nabídne 24 písniček od lidové hudby, přes folk, populární hudbu až po klasická hudební díla. Aktivity v kalendáři jsou tematicky navázány na pořady vysílané Českou televizí.

Štěpánka Sunková

"Přestože jde o internetový projekt, rozhodli jsme se dokázat - ostatně stejně jako na našem dětském portálu TyYó -, že je možné takový projekt vytvořit poeticky, 'tiše', klidně, v náladě padajícího sněhu, podvečerního přítmí, křupajícího sněhu a očekávání Štědrého dne. V tom nám velmi a zásadně pomáhá grafika výtvarnice a oceňované komiksové autorky Lucie Lomové a v aktivitách pro nejmenší také poetické obrázky výtvarnice Jitky Petrové."

ČT dětem: Interaktivní adventní kalendář (zdroj: ČT24)

Některé hry jsou i soutěžní a každý den až do Štědrého dne budou děti moci vyhrát speciální vánoční ozdobičky s motivy kalendáře.

  • Adventní kalendář ČT - Bludiště zdroj: ČT
  • Adventní kalendář ČT - Orchestrion zdroj: ČT

A kde kalendář najdete? Očekávat Štědrý den můžete zde.