Kdo se stane „Zahraničním Čechem“ roku 2012?

Praha – Do ankety Zahraniční Čech roku 2012 jmenovala veřejnost třeba tenistku Martinu Navrátilovou nebo režiséra Miloše Formana. Nominovaných je ale i dalších 18 českých osobností. Pro nejvýznamnějšího Čecha, který se prosadil v zahraničí, lze ode dneška hlasovat prostřednictvím internetu a sms zpráv. Akci pořádají veřejnoprávní média – Český rozhlas spolu s Českou televizí.

„Ve světě žije přes dva miliony lidí, kteří se hlásí k českému původu. V anketě chceme přiblížit veřejnosti aspoň některé z nich, a to jak ty známé, tak i méně známé,“ řekl koordinátor ankety a ředitel zahraničního vysílání Českého rozhlasu Miroslav Krupička. Jako příklad významných, ale na veřejnosti ne příliš viditelných osobností uvedl hudebního skladatele Karla Janovického z Velké Británie nebo chorvatskou novinářku Lenku Laličovou.

Petr Dvořák, generální ředitel České televize:

„Podpora národní identity a kulturních kořenů formou projektu Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti patří k aktivitám, které Česká televize bude jako médium veřejné služby vždy ráda podporovat.“

Významné osobnosti přiblíží rozhlas i Česká televize v portrétních medailonech vysílaných od 27. srpna do 21. září. Rozhlas bude medailony každodenně vysílat následovně: Český rozhlas 1 – Radiožurnál v 11:10 hod., Český rozhlas 3 – Vltava v 15:55 nebo Český rozhlas 7 – Radio Praha v 14:30. Ve stejném období mohou lidé prostřednictvím webu a textových zpráv hlasovat pro jednotlivé osobnosti, mezi kterými jsou mimo jiné spisovatel Milan Kundera, krasobruslařka Ája Vrzáňová nebo architektka Eva Jiřičná.

Vítěz bude znám 28. září při slavnostním večeru

Vítěz ankety se vyhlásí 28. září v rámci slavnostního večera projektu Češi ve světě - oslavy Dne české státnosti 2012. Tomu budou rozhlas i ČT poslední týden v září věnovat prostor ve svém vysílání. „Prostřednictvím obrazovky chce ČT kromě samotných oslav přiblížit i historicko-společenské souvislosti odchodů významných Čechů, kteří se velkou měrou podílejí na reprezentaci kulturních a společenských hodnot České republiky v zahraničí,“ řekl Dvořák. Projekt Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti bude v posledním týdnu v září jedním ze stěžejních témat programových okruhů České televize a stanic Českého rozhlasu, prostor mu věnují hlavně zpravodajské a publicistické pořady.