Telefónica v Čechách rozjela mobilní internet čtvrté generace

Praha - Nejrychlejší mobilní internet čtvrté generace se už rozjíždí i v Česku. Telefónica O2 spustila komerční provoz technologie LTE v obci Jesenice u Prahy. Konkurenční T-Mobile chce stejnou službu spustit v polovině července. Vodafone zatím termín nezveřejnil. O kmitočty, které by umožnily celoplošné pokrytí území signálem LTE, se operátoři mají utkat v chystané aukci. Po zapracování připomínek se podle předsedy úřadu Pavla Dvořáka sníží vyvolávací cena minimálně o 10 procent a zároveň dojde i ke zpoždění celé aukce.

Telekomunikační operátor Telefónica spustil komerční nabídku služeb rychlé mobilní sítě LTE. Síť ovšem v současnosti pokrývá pouze Jesenici u Prahy a část obchodního centra Chodov. Pro pokrytí firma využila již dříve přidělené kmitočty v pásmu 1 800 MHz. Technologii pro tři základnové stanice dodala čínská společnost Huawei.

„Zákazníkům nabídneme reálnou uživatelskou rychlost stahování dat až 60Mbit/s a odesílání dat až 25 Mbit/s, to vše s odezvou sítě kolem 20 ms. Nejde o žádné laboratorní podmínky, ale reálné rychlosti, které jsme v této oblasti naměřili,“ informoval ředitel pro technologie a plánování Martin Škop. 

Telefónica začala nabízet dva modemy pro LTE a tři tarify, které zahrnují rychlost od čtyř do 60 Mbit/s a limit mezi dvěma a 40 GB stažených dat. Ceny se pohybují od 333 do 800 korun měsíčně. Rychlost připojení je zhruba desetinásobná proti nyní nabízenému 3G. O rozšiřování pokrytí LTE v současnosti Telefónica neuvažuje. Podle mluvčího Hanyho Farghaliho si chce v oblasti s 10 000 obyvateli, kde existuje vysoká konkurence technologií, jako jsou Wi-Fi, kabelové rozvody nebo pevné připojení, ověřit životaschopnost služby a použitého obchodního modelu. 

Skype
Zdroj: ČT24

Aukce kmitočtů se zpozdí

O kmitočty, které by umožnily celoplošné pokrytí území signálem LTE, se operátoři mají utkat v chystané aukci. Licence chce Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přidělovat na začátku příštího roku, kdy by měly vznikat i první sítě pokrývající rozsáhlejší území.

Frekvence zbylé po digitalizaci televizního vysílání budou levnější. ČTÚ chtěl původně začít aukci na částce 9,2 miliardy. Po zapracování připomínek se ale podle předsedy úřadu Pavla Dvořáka sníží vyvolávací cena minimálně o 10 procent. Zároveň dojde i ke zpoždění celé aukce. Podmínky prodeje teď musí ještě schválit vláda. „Zpoždění vzniklo kvůli tomu, že zájemci chtěli delší čas na přípravu. A tak ho dostali,“ komentoval Dvořák.