Izraelští vývojáři chystají do prodeje brýle s internetem

Jeruzalém – Nové Hi-Tech brýle s připojením na internet pro běžného uživatele, takový je revoluční projekt izraelských vývojářů. Technologie už pomáhá pilotům stíhaček, brzy by se ale měla objevit i na běžném trhu po boku chytrých telefonů. Běžní uživatelé by tak tento vynález mohli zkusit už napřesrok.

Prohlížení internetu, přehrávání videa nebo například navigace jsou základní funkce nových Hi-Tech brýlí. Zatím je jejich design trošku neohrabaný, ale podle vývojářů je tento bod jen otázkou času. „Ten modul, ve kterém je pohon motoru, je dost malý na to, aby ty brýle vypadaly jako každé jiné a aby se daly běžně nosit,“ konstatuje manažer vývoje společnosti Lumus Limited Ari Grobman. 

Obraz se v brýlích promítá do optických vláken přes světelné vlny. Není ale potřeba nijak zvlášť ostřit, všechno se totiž zdá být na tři metry daleko, tedy podobně jako běžná promítací stěna nebo televizní obrazovka. „Funguje to na docela jednoduchém principu - video se vytváří v černé krabičce (součást oboruček), potom se vloží do tenkého skla a rozdělí se do očí uživatele,“ popisuje výkonný ředitel Lumus Limited Jakov Amitai.  

V praxi se už pro tahle vylepšená skla využití našlo. Na let si je nasazují američtí piloti Air Force ve stíhačkách F16. Co přesně do nich promítají, nesmí Lumus prozradit. Ale jaké to je vidět přímo před sebou na ulici třeba bitevní pole počítačové hry, to si budou moci běžní uživatelé zkusit už napřesrok.

Izraelští vývojáři uvedou do prodeje brýle s internetem (zdroj: ČT24)