Mobile World Congress letos ve znamení rychlosti

Barcelona – V Barceloně dnes začala celosvětově nejvýznamnější akce v oblasti moderních technologií – veletrh Mobile World Congress. Letos se má zaměřit na telefony pro mobilní sítě 4. generace nebo také na mobilní platby na blízko. A přední světoví hráči nezahálí. Telefónica už v předvečer zahájení veletrhu oznámila, že vytvořila spolu s firmou Alcatel Lucent novou mobilní síť 4. generace LTE, která zvýší kapacitu pro stahování a posílání dat v hustě obydlených oblastech o 400 procent.

Alcatel doplnil standardní síť LTE malými mobilními vysílači, které zvyšují kapacitu sítě v hustě obydlených oblastech a uvnitř budov. Každý vysílač umožní najednou připojení 30 uživatelům o rychlosti 30 Mbit/s.

Síť podporuje rychlosti až okolo 100 Mbit/S, což představuje desetinásobek rychlosti v sítích 3G, které fungují i v Česku. Dosahovaná rychlost umožní například sledování internetového televizního vysílání v mobilu nebo stahování filmů do mobilních zařízení v řádu jednotek minut.

Enrique Blanc, technologický šéf Telefóniky

„Síť na Mobile World Congress nám dává letmý pohled do zítřka, kdy bude každý a všechno super rychle připojené. Zároveň to ale ukazuje spolupráci všech dostupných technologií, jako je 2G, 3G, LTE, Wi-Fi a optická vlákna.“

Jenže na rozšíření rychlých sítí si zákazníci ještě počkají. „Sítě 4. generace mají uživatelům přinést reálné vysoké přenosové rychlosti přímo v jejich mobilních zařízeních. Zatím ale přímo v Evropě čekáme na jejich větší rozšíření,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 redaktor serveru Mobil.cz Luděk Vokáč.

Telefónica se s Mozillou vrhla i do tvorby operačního systému

Telefónica se chce na Mobile World Congressu předvést. Kromě sítě 4. generace se na veletrhu pochlubila také novým operačním systémem. Na jeho vývoji spolupracuje s organizací Mozilla. Operační systém společně založily na webovém prohlížeči a již ho vyzkoušely v prototypu prvního telefonu vytvořeného spolu s firmou Qualcomm.

Nová otevřená platforma postavená na technologii HTML5 umožňuje telefonování, hraní her, surfování po internetu nebo stahování aplikací. Telefónica s tvůrcem Firefoxu ji chtějí nabídnout jak výrobcům zařízení, tak i vývojářům. Firma podle šéfa vývoje Carlose Dominga předpokládá, že telefony s novou platformou nabídne v nižší cenové hladině, než se pohybují chytré telefony s konkurenčními operačními systémy.

S novou platformou by Telefónica mohla v budoucnu konkurovat zavedeným operačním systémům pro mobilní zařízení, jako jsou Android od Google nebo Apple iOS. První komerční telefon by se mohl objevit na trhu ještě v tomto roce.

Nokia nabídne ve svých mobilech Skype

Novinky v Barceloně představují i další přední hráči na poli mobilních technologií. Například Nokia přijela do Španělska s novou aplikací, která umožní stažení internetového telefonování Skype do telefonů s operačním systémem Windows Phone. Firma zároveň představila čtvrtý a zároveň cenově nejdostupnější telefon s operačním systémem Windows řady Lumia pod označením 610. Cena Lumie 610 by měla startovat na 189 eurech, tedy necelých 5 tisících korun.

Silné značky přecházejí na čtyřjádrové procesory

Letošní přehlídka komunikačních technologií odhalila i další plán úspěšných značek. Výrobci mobilů, mezi nimi tchajwanská společnost HTC, čínská Huawei i jihokorejská LG, u svých nejvýkonnějších zařízení přecházejí na rychlejší čtyřjádrové procesory. Další značky je hodlají následovat. První přístroje budou k dostání v Česku během druhého a třetího čtvrtletí.

Čínský Huawei o svém vlajkovém telefonu Ascend D Quad tvrdí, že je nejrychlejší na světě. Přístroj vybavený vlastním procesorem má HD rozlišení, dvě kamery, zvuk Dolby 5.1 Surround Sound, operační systém Android Ice Cream Sandwich a disponuje technologií pro správu napájení, která podle výrobce prodlouží výdrž baterie až o 30 procent. Cena by měla být až o pětinu nižší než u konkurence a na trh se dostane na jaře.

HTC by měla již v dubnu na český trh začít dodávat svůj nový nejvýkonnější telefon HTC One X, který je zpracovaný z jediného kusu polykarbonátu. Telefon má zvláštní jádro pro správu energie a vedle toho obsahuje i dvanáctijádrovou grafickou jednotkou. Displej o velikosti 4,7 palce je chráněný novým odolným sklem Corning Gorilla Glass. Cenu zatím firma neuvedla.

Nový LG 4X HD má, stejně jako většina potenciálních konkurentů, procesor o frekvenci 1,5 GHz. O vedlejší procesy se stará samostatný čip, operační paměť je 1 GB, což byla ještě před několika lety hodnota běžná u osobních počítačů.