Wikipedia stávkuje na protest proti zákonům USA

Washington – Anglická verze internetové encyklopedie Wikipedia dnes vypnula své služby na protest proti chystaným americkým zákonům proti internetovému pirátství. Návrhy podle zakladatele Wikipedie a dalších internetových firem ohrožují svobodu na internetu. Místo úvodní stránky se objevila černo-bílá obrazovka s titulkem „Představte si svět bez volného přístupu ke znalostem“, krátkým vysvětlením a odkazem na další detaily. Podle agentury Reuters ale avizovaný protest nezískal podporu největších internetových hráčů, jakými jsou komunikační sítě Facebook nebo Twitter. Kromě Wikipedie je tak největším účastníkem protestní iniciativy portál pro sdílení zpráv Reddit.com. Protest podpořila i česká Wikipedie, která ale funguje dál.

Wikipedie se rozhodla k bezprecedentnímu kroku na protest proti dvěma zákonům proti počítačovému pirátství, které projednává americký Kongres. Podle nich by americké úřady mohly od společností zajišťujících připojení k internetu vyžadovat zablokování všech stránek, na nichž se objeví odkazy na nelegální kopie filmů či hudby. Internetové vyhledávače by zase nesměly zobrazovat výsledky, na nichž jsou odkazy vedoucí k nelegálnímu obsahu.

Anglická verze internetové encyklopedie Wikipedia proto dnes stávkuje. Její stránky na protesty proti americkým zákonům zčernaly. „Jedná se o mimořádnou akci. My ale prostě nemůžeme ignorovat tak děsivé ohrožení svobody projevu,“ říká zakladatel Wikipedie Jimmy Wales. 

Kritici totiž namítají, že nejde o regulaci, ale o cenzuru. „Zákony jsou napsány příliš tvrdě. Americké úřady můžou dělat prakticky cokoliv. Když zjistí, že stránka používá obsah chráněný autorskými právy, zablokují třeba celý web,“ vysvětluje  šéfredaktor Mashable Lance Ulanoff.

Wikipedia
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Proti chystané legislativě vystupují i další internetoví giganti jako Google, Facebook, Yahoo, Twitter či eBay. Na rozdíl od anglické Wikipedie ale zatím své služby neomezují. Úvodní stránka vyhledávače Google se uživatelům připojeným z USA zobrazila s logem společnosti překrytým černým obdélníkem a s výzvou, aby lidé požádali Kongres o zrušení kontroverzních zákonů. Vyhledávač ale fungoval jako obvykle.

Informace o připravované legislativě zobrazuje anglická stránka Wikipedie od 06:00 SEČ. Čtenáře z území USA vybízí, aby se kvůli sporné legislativě obrátili na své zástupce v americkém parlamentu. Výpadek anglické mutace má trvat 24 hodin, česká funguje bez přerušení. Reddit.com své služby omezí na 12 hodin. Anglickou mutaci internetové encyklopedie podle služeb pro monitorování internetu denně navštíví asi pětadvacet milionů lidí. Podle české verze Wikipedie jde o první odmlku populární encyklopedie za jedenáct let její existence.

Česká Wikipedie funguje dál, ale protest podpořila. Vyjádřila „znepokojení nad možností cenzurovat internet ze strany institucí USA a vyjadřuje solidaritu se všemi, kteří vystupují proti schválení zákonů“ o počítačovém pirátství v Kongresu. Tyto zákony mohou negativně ovlivnit rozvoj Wikipedie a mohou se stát vzorem pro podobné snahy v jiných zemích, uvedlo prohlášení sdružení Wikimedia Česká republika, které podporuje Wikipedii v ČR. „Stojí za to bojovat proti takovým snahám, nebo by se mohlo stát, že někteří čtenáři někde na druhém konci světa ztratí Wikipedii natrvalo,“ dodal předseda sdružení Michal Reiter.