Sociální sítě ukazují sílu při aktivizaci lidí

Praha – Sociální sítě v letošním roce posílily svůj vliv a dominantně se podílely na mnoha uplynulých událostech – například při arabských bouřích nebo při organizaci pietních akcí za Václava Havla. Sociální média jsou nyní v bodu, kdy je používáme nejen, abychom se dozvěděli informace, ale i abychom se aktivně účastnili veřejného dění.

Současná situace na poli sociálních sítí je podle sociologa Vojtěcha Bednáře součástí přirozeného vývoje a není možné ji považovat vyloženě za přelom. Jejich vliv však lze považovat za velmi silný. „Příkladem síly a fungování nových sociálních médií bylo jejich účinkování v arabských bouřích a revolucích. Některé z těchto médií, konkrétně mikroblogovací systém Twitter, patrně sehrály jednu z klíčových úloh při formování těchto hnutí. Jejich pomocí se lidé postavili i na odpor proti někomu, komu bylo donedávna nepředstavitelné se na odpor připojit,“ poukázal ve Studiu ČT24 Bednář.

Sociální sítě dokáží lidi zapojovat do veřejného života i u nás. „Podle mě mohou politici očekávat náměstí ještě plnější. Zejména Facebook u nás dokáže mobilizovat lidi neuvěřitelným způsobem. Mnoho z těch, kteří by jinak neuvažovali na náměstí přijít protestovat za něco nebo proti někomu, tak právě fakt, že o tom diskutují v rámci sociální sítě s dalšími jejími uživateli, je přiměje k tomu, aby nakonec na ta náměstí vyrazili,“ myslí si Bednář.

Sítě využil i Barack Obama

Veřejná debata tak podle něj bude probíhat čím dál tím více ve virtuálním prostředí sociálních médií a možná i dalších aplikací, o kterých zatím ani nevíme. Tyto aplikace však dokáží aktivizovat lidi a přimět je k reálným činům a angažovanosti.

Příkladem může být angažovanost lidí při posledních volbách do sněmovny nebo v amerických prezidentských volbách. I když sociální sítě budou podle Bednáře přípravným nebo podpůrným nástrojem, který sice nenahradí to, co se děje na ulicích, ale aktivizaci a angažovanost lidí posílí.