Tablety od Samsungu mají v Austrálii dále zákaz

New York/Sydney - Spor společností Samsung a Apple pokračuje. Austrálie prodloužila zákaz prodeje tabletu Samsung Galaxy o další týden. V bitvě označované jako největší globální boj o technologie Apple tvrdí, že jihokorejský výrobce porušuje jeho patenty. Firmám jde o čas, protože před Vánoci výrazně narůstají prodeje.

Zákaz prodeje tabletu Samsung Galaxy 10.1 měl v Austrálii vypršet dnes ve čtyři hodiny odpoledne. Nyní však byl prodloužen minimálně do devátého prosince. Jedná se o předběžné opatření australského vrchního soudu. 

Luke Hopewell, novinář, ZDNET

„Jde o dva patenty, o které se společnosti soudí. Je to jednak patent na dotykový displej, což je i způsob, jakým obrazovka pracuje. Pak jde o heuristiku - tedy to, co displej dělá nebo nedělá, když se ho dotknete. Tedy třeba posuny čtyřmi prsty.“ 

Podle středečního výroku nižšího australského soudu měl být přitom předběžný zákaz v Austrálii zrušen. Vrchní soud chce ale dát prostor Applu, aby ho stihl vyslechnout. Proto zákaz prodloužil. „Spor není jedinečný jen pro Austrálii, Apple nebo Samsung. Po celém světě se vedou stovky soudních bitev mezi různými výrobci, třeba i s firmou HTC a podobnými,“ vysvětluje novinář australského portálu ZDNET Luke Hopewell. 

Australský souboj Applu a Samsungu (zdroj: ČT24)

Samsung je největším výrobcem chytrých mobilních telefonů. Ve výrobě tabletů před ním ale má Apple velký náskok. V současnosti se firmy o tablety soudí v deseti zemích, díky čemuž si Apple udržuje odstup.