Prima, Z1 a Óčko míří do Brna, Ostravy a Plzně

Praha - Na přelomu května a června se obyvatelé Brna a okolí dočkají dalších televizních programů. Na svých příjimačích budou moci nově naladit programy, které nabízí digitální multiplex společnosti Czech Digital Group - Primu, Óčko a nový zpravodajský kanál Z1, který by své vysílání měl zahájit ve stejném termínu. V červnu se spustí nové kanály ještě v Ostravě a Plzni.

Služeb digitálního multiplexu společnosti Czech Digital Group (CDG) dosud využívali pouze lidé v Praze a okolí. Pokrytí brněnského vysílače zajistí programům přístup asi k půl milionu diváků (6,7 procenta populace), v Ostravě to bude ještě o sto tisíc víc. Plzeň-město doručí signál zemského digitálního vysílání k 200 tisícům potenciálních diváků. Ve všech lokalitách, ale také na Domažlicku a Ústecku, už vysílá digitálně Nova a všechny programy České televize.

Neoficiální informace hovoří už o květnovém termínu - 20. nebo 25. května. Pevné datum startu zpravodajské stanice podle jejího šéfa Martina Mrnky ještě není stanoveno a pokud by ještě nebyla schopna vysílat vlastní program, musela by Z1 podle svého přistoupit k náhradnímu řešení: „Jsme předběžně domluveni, že tam dáme nějakou smyčku.“

Start multiplexu se hodí Primě, která chystá přenosy z evropského fotbalového šampionátu.Očekává se, že zápasy české reprezentce by mohly nalákat k set top boxům a moderním digitálním příjimačům nové diváky.

Zmeský digitální televizní signál je v současnosti možné příjimat zhruba na polovině území ČR. Podle nedávného rozhodnutí vlády ovládne digitální signál celou republiku, s výjimkou Zlínska a Jesenicka (kvůli technickým komplikacím s vysílací technikou až v řervnu 2012). Celkem nabídne divákům až dvacet programů.