Čína se ohradila proti tvrzení Googlu, že mu blokuje e-mail

Peking - Čína se ohradila proti obvinění, které vůči ní vznesla americká internetová společnost Google. Ta si v pondělí stěžovala, že jí čínské úřady blokují e-mailovou službu Gmail. Uživatelé se podle Googlu sice dostanou k účtům, ale většinou nemohou odesílat zprávy ani s účtem dál pracovat. „To je nepřijatelné obvinění,“ reagovala mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Ťiang Jü. K otázce se vyjádřila pouze na pravidelné tiskové konferenci po jednání vlády, nic bližšího už k tomu neřekla.

Google v pondělí uvedl, že čínští uživatelé mají s používáním e-mailové služby Gmail problémy už několik dnů. Mluvčí firmy ale odmítla, že by měl Google technické problémy, za špatnou funkčností je podle ní pravděpodobně čínská vláda. Googlu prý blokuje stránky tak šikovně, aby to vypadalo, že Google má sám problémy.

Provozovatelé internetových služeb, kteří chtějí v Číně podnikat, musejí dodržovat přísná pravidla regulace a filtrovat obsah, který úřady považují za nežádoucí. Jsou to hlavně stránky s pornografickou tématikou, ale nejen ty. Kritici tvrdí, že Čína blokuje i weby, kde lidé otevřeně vyjadřují své politické názory, což ale úřady nikdy nepřiznaly.