Výstavba brněnského studia ČT bude stát 720 milionů korun

Praha - Výstavba nového televizního studia v Brně vyjde Českou televizi (ČT) na 600 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. S DPH by to bylo zhruba 720 milionů korun. S navýšením rozpočtu proti původnímu plánu se nepočítá. Zaznělo to na zasedání Rady ČT. V současné době je stavba ve stádiu územního plánování, dokončování projektové dokumentace a žádosti o stavební povolení. V následujícím období budou spuštěny přípravné práce na výběrové řízení o provedení stavby. Konečné dokončení výstavby studia je plánována na léto 2013.

Nové studio ČT v Brně bude stát v Líšni na pozemcích, které ČT loni na podzim koupila za 40 milionů korun od brněnského Zetoru. Výměra činí 17 000 metrů čtverečních.

Podle představy ČT by nové studio mělo nabídnout mimo jiné zpravodajská studia, zázemí pro televizní techniku jako dílny, servis či archiv a nezbytné administrativní prostory. Součástí objektu bude podle plánu i plně variabilní multifunkční hala pro výrobu televizních programů.

Nyní sídlí televize ve dvou budovách v centru města, ty však dostatečně nevyhovují potřebám ČT. Budovy pocházejí z první republiky a dosud nebyly celkově rekonstruovány. Budova Typos v Jezuitské ulici byla původně bytovým domem a prostory v suterénu, kde je nyní studio, bývaly tančírnou. Budova v Běhounské ulici sloužila dříve jako banka. Dále má ČT ještě sklady a garáže v Židenicích. Všechny budovy by chtěla prodat a z výtěžku uhradit část nákladů na výstavbu nového sídla.