PirateLeaks jsou venku. Zatím budí rozpaky

Praha - Česká pirátská strana spustila internetové stránky PirateLeaks. Jedná se o jakousi napodobeninu serveru Juliana Assange, který zveřejňuje tajné materiály amerických úřadů. Nedávno šlo třeba o peprné výroky diplomatů. Tuzemská verze se podle autorů hodlá soustředit na dokumenty ze zdejších ministerstev a radnic. Jediný háček tkví v tom, že může přispět kdokoli a anonymně.

První pokus spuštění stránek nevyšel. Funkční byly až po deseti minutách. Pirátská strana zveřejnila jako první dokumenty ke dvěma závažným kauzám. Celé pozadí novely kopírovacího zákona, který může finančně zatížit školy či knihovny, a smlouvu k předraženému nákupu nemocničních zařízení na Ústecku.

„V tomto případě si myslím, že přínos PirateLeaks je patrný, protože bez nich by to lidé nezveřejnili,“ říká Jakub Michálek z České pirátské strany. O kauze nákupů Krajské zdravotní však informovala Česká televize už v únoru 2009.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Na konkrétní kauzu jsou dva editoři. Duo prý tvoří vždy právník a expert na danou problematiku, kteří mají informace ověřit a zaručit, že nedojde k porušení zákonů. „Myslím, že dříve nebo později narazí na nějaké trestní stíhání,“ tvrdí právník Vladimír Smejkal.

PirateLeaks je připravena čelit i soudním přím a tvrdí, že stránky jsou nezničitelné. „Máme zhruba deset dalších míst, kam můžeme web přesunout. Máme zázemí v celé Evropě,“ zdůrazňuje Mikuláš Ferenčík, místopředseda České pirátské strany. Provozovatelé PirateLeaks tvrdí, že nechtějí jít cestou WikiLeaks, který informuje především o tajných dokumentech americké administrativy. Představitelé stránky slibují zveřejnění dalších velkých případů. Zatím ale nechtějí prozradit jakých.