V Brně končí analogové televizní vysílání

Brno - V Brně dnes končí analogové vysílání ze dvou televizních vysílačů na vrchu Hády a na Barvičově ulici v Masarykově čtvrti. Diváci si budou muset přeladit na digitální signál. Týká se to ale pouze malého procenta domácností. Většina z nich totiž přešla na digitální vysílání už dříve. Národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva v polovině září odhadoval, že problémy by se mohly týkat maximálně jednoho až dvou procent lidí. Informační kampaň bude pokračovat ještě do poloviny října.

Nová technologie lidem zajistí lepší obraz a také více televizních programů. Nejlevnějším způsobem příjmu digitálního televizního vysílání je podle odborníků vysílání přes anténu. Divák si musí pořídit jen zařízení pro příjem digitálního signálu - set-top-box nebo televizor s digitálním tunerem.



V souvislosti s končícím analogovým vysíláním se v minulých dnech v Brně zvýšila i poptávka po přístrojích umožňujících přechod na digitální vysílání, zejména set-top-boxů. Někteří prodejci očekávají, že hlavní nápor přijde až začátkem října, kdy se obrazovky těch, kteří mají pouze analogový příjem, zahalí do tmy.