Topičův salon v obnovené kráse

Praha - Národní třída má znovu slavnou výstavní síň z konce 19. století, tzv. Topičův salon. O prostory se bude dělit s aukční síní 1. Art Consulting Brno-Praha, která prostory zrekonstruovala a platí i provoz galerie. Další náklady hradí sponzoři.

Salon založil v roce 1894 František Topič jako výstavní síň u svého knihkupectví a nakladatelství. Prezentoval v něm české i zahraniční umění své doby. Věhlas získal salon po roce 1918, kdy se v něm uskutečnila první výstava Jana Zrzavého, později například Josefa Šímy.

V roce 1936 prodal Topič dům i nakladatelství Jaroslavu Stránskému, který do něj přestěhoval z Brna Lidové noviny. Tradice Topičova salonu však pokračovala až do prvních poválečných let. Koncem 30. let se v něm představovali například surrealisté. V roce 1949 se uskutečnila poslední, 429. výstava, jíž byla přehlídka Zdeňka Seydla. Poté byl dům znárodněn a sídlil v něm Československý spisovatel.
 
Výstavní síň otevírá ukázkou tvorby Jiřího Koláře s názvem Prostor mezi slovem a obrazem. „Galerie chce navázat na minulost, ale nechce být kamenná, začínáme velmi důležitou osobou - Jiřím Kolářem, ale postupně budeme omlazovat, až letos skončíme sbírkou mladých nadějných výtvarníků,“ odkrývá záměry galerista Pavel Vašíček.
 
Zároveň s výtvarným Kolářovým dílem jsou k vidění téměř všechny jeho básnické sbírky, poprvé od jeho smrti v roce 2002. Jiří Rous, historik umění, podotýká: „Kolář je znám převážně jako výtvarník a autor koláží a různých kompozičních metod, my jsme chtěli připomenout zároveň Koláře-básníka, protože je to jeden z největších autorů druhé poloviny dvacátého století.“

Aukční síň, která loni prodala dva obrazy Františka Kupky v Česku za rekordní sumy a před několika týdny navázala dalším úspěšným prodejem obrazu Oskara Kokoschky, bude v prostorách pořádat tři předaukční výstavy do roka. Galerie bude moci uspořádat sedm výstav.

Výstava Jiřího Koláře potrvá do 21. března 2008.