Party v Trafačce otevře výstavu dívčího graffiti

Praha - Stejně jako lecjaká jiná lidská činnost - od politiky až po fotbal - i graffiti je mnohými vnímáno jako čistě mužská záležitost. Že to ale není tak úplně pravda ani v tomhle oboru pohybujícím se na pomezí mezi uměním a trestným činem, ukazuje výstava Girl Power Forever, kterou od soboty hostí pražská galerie Trafačka.

Výstava Girl Power Forever je součástí rozsáhlého dokumentárního projektu. Parta mladých filmařů v čele s writerkou Sany již tři roky jezdí skrz na skrz Evropou, Spojenými Státy i Afrikou a zaznamenávají fragmenty ze životů a výtvorů žen i dívek, které nenávratně pohltilo graffiti.

Ještě před dokončením dokumentu ale proběhne ve vysočanské Trafačce výstava, která svede na jedno místo řadu protagonistek filmu, jejich výtvorů i dalších writerek. Dorazit by měly výtvarnice z Polska, Slovenska, Německa, Maďarska, Itálie a Španělska, Švýcarska a samozřejmě i Česka. V Praze tak bude od 30. června do 22. července k vidění jedna z největších přehlídek věnující se specifickému fenoménu ženského graffiti.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Trochu jiný svět

Dívek, které se věnují graffiti, není zas tolik. Schovávají se za pseudonymy, v dokumentu Girl Power často i za masky, za svá dílka se ale nestydí. Místo tenisek balerýnky, žádné kapsáče, ale sukně a legíny. Rtěnka, ale také odlišné výrazové prostředky, citlivost a vzájemná podpora. Jak výstava, tak film se snaží uvést diváka do tak trošku jiného světa ženských writerek.

Tvůrci dopředu deklarují, že jim nejde ani tak o to „akcentovat ženské pohlaví, ale spíše o výraz úcty a pocty těm, které v tomto výrazně mužském oboru obstály a mají své nezastupitelné postavení.“

O tom, že street art a graffiti do galerií nepatří, asi netřeba moc spekulovat. Naštěstí lidé kolem Girl Power si tenhle fakt dobře uvědomují a Trafačka má ke klasickému galerijnímu prostoru také celkem daleko. Organizátoři slibují, že výstava bude koncipována tak, aby se co nejvíce blížila pocitu ulice. Akci navíc doprovodí graffiti jam zúčastněných writerek.

Ne úplně tradiční podobu bude mít i vernisáž výstavy. Žádné chlebíčky a šepot před exponáty. Graffiti se pojí hlavně s hip hopem, a tak se v Trafačce přichystali na sobotní večer regulérní party v čele s lokální rapovou hvězdičkou Hugo Toxxem. Toho doplní šestice hip hopových a dubstepových djů. Vernisáž oživí ukázky z chystaného dokumentu, medailonky dívek, které se nemohou akce zúčastnit i graffiti sketch battle.

Výstava Girl Power Forever probíhá v Galerii Trafačka od 30. 6. do 22. 7. 2012. Vernisáž se rozběhne 30. 6. v 19:00.

Vystavující: Sany (CR), Miss KK (HU), Doze (PL), Sheron (DE), Motel 7 (JAR), Rosy One (CH), Viky (IT), Dona (ES), Fury (AT),Forma (FR), Musa (ES), Puff Crew (DE), Quel (RU), Mary (RU), Mickey (NL).