Recenze: Kurtizány i po dvaceti letech s věnečkem

„Co víc si přát k dvacátým narozeninám než zaplněný klub?“ poznamenal vděčně Tomáš Vartecký při středečních narozeninových oslavách ve Futuru. Jeho domácká kapela Kurtizány z 25. Avenue se přes všechna úskalí vrátila po letech existence na místo činu. Klub ve Zborovské ulici jim totiž dlouhou dobu sloužil jako zkušebna i jako koncertní místo. Proto není divu, že je s Futurem kapela vnitřně spjatá. Z původní sestavy dnes mohou fanoušci vidět sice pouze zmíněného kytaristu Varteckého a bubeníka Vikinga, nicméně i tak formace Kurtizány odvádí přesvědčivé výkony. Jak své výročí nakonec pojali?

Takovou frontu na šatnu Futurum snad ještě nezažilo. „Já se obávám, že už ten koncert skončil,“ odvětil ironicky mladík čekající v oné tlačenici už třičtvrtě hodiny. O vlásek se minul s pravdou. Příchozí zůstali o předkapelu ochuzeni. A jelikož tím pádem skupina Kurtizány startovala o něco dříve, poslechli si někteří diváci první melodie z nekončícího zástupu na šatnu. Jiní už se spokojeně napájeli u baru nebo obdivovali merchandising a nová trika kapely. Jedním z nich byl i pošťák Ondra z pořadu Pošta pro tebe - ze studia musel asi sprintovat, aby vše stihl. Doufejme, že při tom neztratil svou červenou čapku.

Tomáš Vartecký se po odchodu zpěváka Simona chopil starosti o mikrofon. To by ale nebyl „Varťák“, kdyby kvůli zpěvu zanevřel na kytaru, a tak spojil obě funkce - lídr/kytarista - dohromady. Dým, cvakající foťáky a oslňující blesky, pištění, hrození pěstmi, přesně taková atmosféra zavládla během krátkého okamžiku. Publikum se bavilo dobře, ale kotel, jenž byl samozřejmostí dávných koncertů, by člověk pohledal. Že by s kapelou stárli i její fandové?

Formace Kurtizány z 25. Avenue pečlivě střídala starší a novější skladby, všechny vesměs v tradičním stylu. Specialitou téhle bandy jsou totiž třeba i osmiminutové songy, ve kterých text slouží jako minoritní složka. K25A velice precizně dbají na instrumentální stránku věci, proto si k nim cestu nemusí najít úplně každý. Jejich poznávacím znamením se stala rocková garážová muzika s nutnou porcí syrového zvuku, díky čemuž si v deavadesátých letech vydobili pevnou pozici na poli klubové scény.

K25A vznikli v roce 1989. Po výhře v soutěži Marlboro Rock-In jim byla nabídnuta nahrávací smlouva. Po třech deskách a po době, kdy se řešily existenciální záležitosti kapely, se v roce 2002 skupina zviditelnila albem „Medium“. Po stejně úspěšné „Chemii“ oznámil frontman Simon, že se zpěvem končí. Po tříleté pauze od roku 2006 se K25A vrátili s projektem „Teorie morfické rezonance“. Hlavní tváří se stal Tomáš Vartecký, jenž spolupracoval s duem Wanastowi Vjecy a autorsky se podílel na textech Anny K.

Hosté! To přece nesmí na pořádné oslavě chybět. Během dvouhodinového setu na miniaturní pódium zavítal například ansámbl Hentai Corporation. Reprezentanti trash rock'n'rollové party naprosto plynule přešli ze sóla Kurtizán do osobních hudebních orgií a stejně plynule se i vytratili. Ve Futuru si zařádil i multifunkční Honza Křížek. Skladatel, hudebník a zpěvák v jednom kroutil očima nebo rozdával úsměvy na všechny strany. To taková Anna K nejprve moc důvodů k radosti neměla. Při zpěvu ji totiž zcela odřízl zvukař, takže z jejích úst nevyšel ani hlásek. Životní partnerka Varteckého to vyřešila po svém: „Nebylo mě slyšet, co? To nevadí, dáme si celou písničku pěkně odznova! Těším se na to dvacet let a pak to takhle dopadne?“ Takže repete. Vlastně proč ne? Sympatická černovláska vnesla do sálu hřejivou lidskost a znamenala skutečné překvapení! Posledním hostem byl žádaný bubeník kapely UDG, Jugi. Kdo ho zná, ví, že byl opět skvělý.

Ačkoliv hrají pánové náročnější muziku, bude 25. Avenue pro jejich fanoušky místem, kam se rádi vracejí. Přestože za tyhle Kurtizány také platí, dostane se jim lepšího servisu v podobě přesných a neomylných muzikantů, co jim dají čas zavzpomínat na svá mladistvá „pařící léta“. Jejich věneček tedy zůstává i nadále neposkvrněn…

  • Kytarista a zpěvák Kurtizán z 25. Avenue Tomáš Vartecký autor: Petr Adámek, zdroj: Petr Adámek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2164/216305.jpg
  • Tomáš Vartecký, kytarista a zpěvák Kurtizán z 25. Avenue autor: Kristina Bílá, zdroj: Kristina Bílá http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2164/216306.jpg
  • Anna K na koncertě Kurtizán z 25. Avenue autor: Kristina Bílá, zdroj: Kristina Bílá http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2164/216309.jpg