Rubrika Kultura

Doporučujeme

OBRAZEM: Deset nejdráže prodaných obrazů z českých aukcí

Rekordmanem českých aukcí je opakovaně František Kupka – polovinu z deseti nejdražších obrazů tuzemských aukcí namaloval právě on. V neděli se prodala jeho olejomalba Conception / Danae (Početí) za 126,5 milionu korun. To z tohoto díla dělá nejen nejdražší Kupkův obraz vydražený v Česku, ale vůbec nejdražší obraz prodaný na aukci v historii České republiky.

Černý byl dřív mistr okamžiku, ale tak čistá architektura nepotřebuje vylepšování, padlo v debatě o sochách na Máji

Dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel mají zdobit fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě. Památkářům se návrh ovšem nelíbí. Podle vedoucí kulturní rubriky Lidových novin Jany Machalické tato instalace působí spíš jako reklamní poutač, daleko méně jako socha. Náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (STAN) uvedl, že o dočasnosti instalace rozhodne stavební úřad. Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu varuje, že sochy mají na Máji zůstat už napořád.

Lidé zapomínají, že jde o realitu, zaznělo v debatě o filmu Lesní vrah

V poslední době se hned několik českých snímků věnuje sériovým vrahům. Po filmové či seriálové připomínce vražd spáchaných manžely Stodolovými a Ladislavem Hojerem do kin vstoupil Lesní vrah vycházející ze zločinů Viktora Kalivody. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká se obává, že diváci při sledování zapomínají, že jde o realitu. Režisér Radim Špaček v Událostech, komentářích ujistil, že jeho snímek chce diváky přivést k zamyšlení nad životem.