V Olomouci zrestaurovali přehoz z kočáru vyslance Ludvíka XV.

Olomouc - Původní barokní vyšívanou a bohatě zdobenou pokrývku si mohou prohlédnout návštěvníci Arcidiecézního muzea v Olomouci na kozlíku slavného kočáru biskupa Troyera, který je jedním z unikátů stálé expozice. Přehoz z roku 1746 nalezli pracovníci olomouckého arcibiskupství mezi nepoužívanými textiliemi a muzeum ji nechalo zrestaurovat. Donedávna se přitom odborníci domnívali, že je pokrývka ztracená, sdělili zástupci muzea.

Textilii nalezli pracovníci arcibiskupství vloni na podzim ve skříni v nevyužívané místnosti arcibiskupského paláce, která sloužila jako skladiště. Kromě pokrývky z Troyerova kočáru na ně čekaly i další unikáty a historické textilie. Přehoz kryjící na Troyerově kočáru kožený kozlík pro vozku dokládá mistrovství barokních řemeslníků. Je z rudého hedvábného sametu lemovaného třásněmi a bohatě zdobený reliéfní ornamentální výšivkou tvořenou zlacenými kovovými dracouny. Restaurátoři museli šetrně očistit plísní napadený samet a podšívku a zajistili a vyčistili uvolněné výšivky.

Obnova a vystavení nalezeného barokního přehozu je součástí nejdůležitějšího projektu Muzea umění Olomouc v letošním roce, a to výstavy Olomoucké baroko/Výtvarná kultura let 1620-1780. Začne na konci listopadu a nabídne bezmála 500 exponátů dokumentujících jedno z nejvýraznějších období kulturního vzepětí Olomouce.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Slavnostní vůz zakoupil olomoucký biskup Ferdinand Julius Troyer z Troyersteinu (1745-1758) už jako použitý ve Vídni v roce 1746 spolu s dalšími dvěma dodnes dochovanými barokními kočáry. Jeho původ lze díky nedávno objeveným prvkům starší výzdoby spojit s vyslancem francouzského krále Ludvíka XV. u císařského dvora, Louisem Francoisem Armandem du Plesis, vévodou de Richelieu (1696-1788). Kočár vznikl zřejmě přímo v pařížských dílnách v první čtvrtině 17. století, záhy po zakoupení biskupem ve Vídni byl ale dosti výrazně přestavěn.

  • Nalezený přehoz Troyerova kočáru zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1826/182559.jpg
  • Troyerův kočár a přehoz zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1826/182564.jpg