Na telčském festivalu získala ocenění Toulavá kamera i další počiny ČT

Telč - Šestý ročník evropského festivalu o umění Arts&film už zná své vítěze. Nejvíc ocenění získala v Telči Česká televize, a to hned v několika kategoriích. Speciální cenu za nejlepší propagaci umění v zemi si odnesli tvůrci Toulavé kamery. Arts&film je přehlídkou nejlepších filmů a dokumentů za uplynulý rok. Letos v Telči soutěžilo rekordních 267 filmů z 32 evropských zemí. „Udělali jsme novou kategorii multimédia, protože v současné době se hodně umění prezentuje na interaktivních nosičích,“ doplňuje ředitel festivalu Josef Schütz.

Odborná porota rozdělila letos snímky do 5 kategorií. A nejvíc ocenění si z Telče odvezla Česká televize. Brněnské studio zabodovalo s titulem Čerti a svatí z cyklu Folklorika. Uspěli i autoři filmů Drž rytmus, Africké kořeny – české tančení, dále Historické minipříběhy a Neobyčejné životy. Za nejlepší propagaci umění v Česku si odnesla speciální cenu Toulavá kamera, která na léto připravila pro diváky novinku - Toulavou kuchařku.

Martin Kudrna:

„Jsem moc rád, že jsem stále s těmi lidmi, co na tom spolupracují, že se tým nezměnil a žádná ponorková nemoc nehrozí.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Hlavní cenu režiséra Vojtěcha Jasného si napříč festivalovými žánry odnesl Ivan Ostrochovský a jeho film Ilja. Ten film popsal jako dokument o Iljovi Zelenkovi, představiteli vážné hudby na Slovensku. Film zachycuje posledních 5 let jeho života. Na příští rok chystají pořadatelé novinku, což by mělo být promítání filmů na náměstí v Telči.