Funkcionalistický hotel Avion čeká na dotace. Utekly mu o fous

Brno – Zatímco vila Tugendhat se letos dočkala restaurování, jiná brněnská funkcionalistická památka – hotel Avion – si bude muset na rekonstrukci ještě počkat. V těchto dnech už měly podle původních plánů být v plném proudu práce na stavbě, která byla nedávno zařazena na seznam národních kulturních památek. Rekonstrukce funkcionalistické budovy, již ve dvacátých letech minulého století postavil architekt Bohuslav Fuchs, se měla ujmout architektka Eva Jiřičná, majitel hotelu Stanislav Berousek ale neuspěl s žádostí o dotace z evropských fondů.

Téměř dvě třetiny z potřebných osmdesáti milionů korun chtěl Berousek získat z Regionálního operačního programu Jihovýchod, který rozděluje peníze pro jižní Moravu a Vysočinu. „Regionální rada nehodnotila unikátnost stavby, ale brali ji jako běžnou v dané lokalitě, kde je už dost služeb, kaváren a cukráren, proto jsme dotace nedostali. Utekly nám o půl bodu,“ vysvětluje Berousek.

S penězi podle svých slov přitom stoprocentně počítal. Avion je proto zcela zavřený od února letošního roku. „Budeme se o dotace ucházet v další výzvě, která má být víc zaměřena na kulturní památky, a budeme se snažit dostat projekt do takové podoby, aby nám byla dotace udělena,“ uvedl k dalším krokům Berousek.

Rozhovor se Stanislavem Berouskem (zdroj: ČT24)

Plány na opravy vytvářeli ale architekti ve spolupráci s památkáři už dříve podle přísnějších norem pro památky. Rekonstrukci tedy neohrozilo ani zařazení hotelu mezi národní kulturní památky, tedy do skupiny staveb s nejvyšší památkovou ochranou. Rekonstrukce by měla trvat téměř rok.

Po Jiřičné se bude jmenovat kavárna

Berousek na ní spolupracuje s architektkou Evou Jiřičnou. "Je to samozřejmě škoda, protože už se mohlo začít. Na druhou stranu lépe počkat než za málo peněz opravovat po částech a neúplně. Ten hotel si zaslouží seriózní přístup a věřím, že se dočká pořádné opravy," uvedla k odložení začátku rekonstrukce Jiřičná.

Její rukopis ponese nejvíce osmé patro. Dnešní terasa, která je nevyužívaná a lze ji třeba jako restaurační zahrádku použít jen za pěkného počasí, bude zasklena. Využije se tak celoročně a kavárna bude podle Jiřičné pojmenovaná Eva.

Návrat k původní podobě

Plánované opravy by měly hotel vrátit do původní podoby od architekta Bohuslava Fuchse. V přízemí by měla vzniknout samoobslužná jídelna, naváže na bufet, který byl v místě ještě v 80. letech. V prvním patře zřídí majitel restauraci, nově přístupnou i výtahem, a ve druhém patře kavárnu a vinný bar.

Hotel by se po rekonstrukci měl vybavením přiblížit čtyřhvězdičkovým hotelům, žádnou hvězdu však podle Berouska neponese. „Jsme nejužší hotelový komplex v Evropě, rozměry pokojů nebo koupelen bychom na tolik hvězdiček nikdy nedosáhli. Teď se nám ale prestiž určitě zvedla,“ řekl Berousek s odkazem na zařazení hotelu mezi památky. Turisty chce lákat právě na netradiční zázemí a design hotelu.