Zdivočelá země pokračuje

Praha - Na statku Coloredo nedaleko Orlíku dnes padla první klapka čtvrté série úspěšného seriálu České televize Zdivočelá země, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy Jiřího Stránského. Příběh začal v Krušnohoří, kam se po skončení války vrací podplukovník Antonín Maděra, pilot RAF, aby uskutečnil svůj sen chovat koně. Doba mu však klade neustálé překážky, a tak musí nejprve bojovat s odsunutými fašisty a následně i komunistickou zvůlí, která vyvrcholí jeho uvězněním.

„Tentokrát začíná děj rokem 1990. Diváci hned v prvním díle nové řady uvidí i bývalého prezidenta Václava Havla. Antonín Maděra se totiž toho roku chystá oslavit už 75. narozeniny a jeho kamarádi, se kterými létal za 2. světové války, mu připraví překvapení. Požádají Havla, aby se oslavy zúčastnil. Poté se seriál, už ve vzpomínkách, přesune do normalizačních let, kdy se dozvídáme, že statek, ve kterém rodina hlavního hrdiny bydlí, přebírá jako školicí středisko ministerstvo vnitra,“ přiblížila hlavní linku děje redaktorka ČT24 Petra Schubertová.

Nová série tedy vypráví o bezčasí Husákova režimu. Hlavním jádrem řady je snaha postihnout podhoubí dnešní morálky. „Ústřední postavou je opět Antonín Maděra, jehož příběh se uzavře v porevolučním roce 1990. Natáčet bude režisér Hynek Bočan až do ledna příštího roku a diváci se na seriál v televizi mohou těšit v roce 2012,“ doplnila Schubertová.

První dvě série Zdivočelé země mapovaly život na statku ve Svatém Štěpáně v pohraničí od konce druhé světové války do přelomu 50. a 60. let. Začátek třetí série na předchozí bezprostředně časově nenavazoval. Odstartoval ji srpen 1968 a uzavřel rok 1970.