Ožijte v zahradě oživlé památky

Praha – Tématem Oživlých památek, návštěvnického projektu Národního památkového ústavu, jsou v měsíci červnu palácové a zámecké zahrady. Návštěvníci mají šanci navštívit zahrady běžně uzavřené nebo jejich jinak nepřístupné části. Projekt navazuje na tradici, která vznikla v Londýně, kde bývá jeden z červnových víkendů věnován právě zahradám, parkům a drobné zahradní architektuře.

Z Anglie se v průběhu let neoficiální svátek, při němž byly současně zpřístupněny jindy neveřejné zahrady a místa v nich ukrytá, rozšířil také do dalších zemí Evropy.

Národní památkový ústav by rád byl iniciátorem zavedení této tradice v Česku. Proto věnoval červen svým zahradníkům a všem, kdo o zahrady v památkách pečují. Budou jim patřit speciální komentované prohlídky zahrad a parků, zahradní slavnosti, koncerty, aranžérské akce, semináře, výstavy a další.

NPÚ zve na speciální prohlídku zahrady zámku Vizovice, okrasné zahrady hradu Bítov, květinové zahrady a parku u kunštátského zámku nebo na procházku po parku okolo zámku v Rájci nad Svitavou. Připravena je také beseda se známým botanikem Václavem Větvičkou na zámku v Březnici či dětský den v zahradách zámku Konopiště.

Zaujmout by návštěvníky hradů a zámků mohly i tradiční výstavy květinových aranžmá – růže budou čekat na své obdivovatele ve Veltrusech a velkou výstavu květin, jimž budou vévodit lilie, připravuje zámek Vranov nad Dyjí.

Ožije i nejpohádkovější zámek 2009

Zpřístupněny budou také zahrady zámku Telč, který byl v internetové anketě NPÚ vyhlášen už počtvrté nejpohádkovějším zámkem České republiky. Jako druhý skončil zámek v Hradci nad Moravicí, který původně dlouho internetové hlasování vedl, a třetí místo patří státnímu zámku Raduň. Pořadím zamíchaly děti, které posílaly obrázky svých nejoblíbenějších pohádkových hradů a zámků. Každý obrázek byl započítán jako deset hlasů.

Slavnostní předání hlavní ceny – Popelčina pohádkového střevíčku - proběhne 20. června 2010 v Telči, kde budou vyhlášeni také vítězové malířské soutěže vybraní v jednotlivých věkových kategoriích odbornou porotou, kteří získají jako cenu volnou vstupenku na rok 2010 pro sebe a celou svou rodinu na všechny památky ve správě Národního památkového ústavu. 

„Telčský zámek byl místem natáčení tolika filmových a televizních pohádek, že si tento titul určitě zaslouží. Navíc je krásné, že letos si jej vybraly samy děti, jimž především jsou pohádky určeny,“ zhodnotila výsledky ankety generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

  • Zahrada hradu Bítov s věží Výrovkou zdroj: Stránky hradu Bítov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1708/170739.jpg
  • Zahrada zámku v Telči autor: Ilona Jeníčková, zdroj: Stránky města Telč http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1708/170738.jpg