Jubilejní ročník zlínského festivalu bilancoval hvězdy

Zlín - Galavečer Hvězdy nad Zlínem zakončil 50. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, na kterýzavítal rekordní počet 105 tisíc návštěníků. Program večera připomněl jak výrazné okamžiky z minulých festivalů, tak i výrazné dětské herecké hvězdy, které v jednotlivých obdobích začínaly svoji filmovou kariéru. Ceny festivalu předávali Filip Renč, Michal Suchánek, Žaneta Fuchsová nebo Matyáš Valenta. A v podání hudebních hvězd zazněly slavné filmové hity. Záznam galavečera si můžete přehrát v archivu iVysílání nebo v tomto článku.

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti získal fantazijní příběh Kouzelný strom, který natočil polský režisér Andrzej Maleszka. Tři děti objeví jednoho dne židli, která byla vyrobena z kouzelného dubu. Děti se rozhodnou, že pomocí kouzla najdou své rodiče, kteří odjeli za prací a nechali děti na starost zlé tetě.

Stejné ocenění za nejlepší hraný film pro mládež putuje do Švédska za film Sebbe, který režíroval Babak Najafi. Snímek zobrazuje složité dospívání patnáctiletého chlapce. „Tento film vyhrál v kategorii debutů na letošním Berlinale, zároveň je filmem pro mládež a myslím, že patří ke špičkovým evropským filmům,“ uvedl k Sebbovi umělecký ředitel Zlínfestu Petr Koliha.

Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film porota udělila britskému snímku Ztracen a nalezen, režírovaném Philipem Huntem. Příběh o chlapci, který se rozhodne dovést ztraceného tučňáka zpátky domů, je také vítězným snímkem letošního AniFestu.

Cenu v soutěži evropských debutů získal rumunský snímek režiséra Florina Serbana Když chci, tak si písknu. Mezinárodní porota pro hraný film zemí Visegrádu udělila Cenu ministra kultury ČR polskému snímku Kočičky, který režírovala Katarzyna Roslaniecová. Cenu Dona Quijota obdržel dánský snímek Karla a Jonas režisérky Charlotte Sachsové Bostrupové. 

Diváci z hraných filmů ocenili dánský snímek Bouře, který režíroval Giacomo Campeotto. Z animovaných filmů se jim nejvíce líbil Hip, hop, hopityhop německého autora Ralfa Kukuly. Celkem bylo na galavečeru uděleno 17 cen. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež si odnesl populární český humorista, dramatik, scenárista, textař a herec Zdeněk Svěrák.

ČT24 o festivalu: