Lucernu naplnil sladký metal

Praha - Nejnovější šesté album přijela do naší metropole představit finská skupina HIM. Koncert uskutečněný 12. března ve velkém sále Lucerny byl jen jedním ze dvou ve střední Evropě v rámci světového turné. Na sladké metalisty, takto často přezdívané Finy, čekala vyprodaná Lucerna převážně mladých fanynek. Kapela, která pro sebe sama vymyslela škatulku "Lovemetal", ale přijela představit, jak sama tvrdí, svoji dosud nejtvrdší desku v pořadí, inspirovanou kapelami jako Black Sabbath nebo Metallica.

Pevné místo na světových hudebních trzích si HIM drží už od 90. let. Přitom recept na úspěch je podle nich jasný. Výrazné melodie, melancholické texty s odkazem gotického rocku a hardcoru. Potvrzuje to především úspěch v zámoří. Tady se stali vůbec první finskou kapelou, které se v USA podařilo prodat víc než půl milionu alb.

V Evropě se o metalové kapele paradoxně začalo mluvit díky úspěšnému singlu Wicked Game, svérázné metalové cover verzi romantické balady Chrise Isaaka. Momentálně HIM připravují k vydání první oficiální živé DVD ze stávajícího turné k desce Venus Doom, ktereé se na trhu objeví začátkem dubna.