Rapper 50 Cent stojí za víc

Praha - V pražské Tesla Areně dnes vystoupí americký rapper 50 Cent. Stejnou halu před dvěma lety drsný rapper, producent, módní návrhář a příležitostný herec vyprodal, tentokrát pořadatelé očekávají zhruba 5 000 návštěvníků. Jeho minulé vystoupení v Praze časopis Filter zvolil největším koncertním zážitkem roku 2007. Pseudonym 50 Cent si Curtis zvolil podle gangstera Fort Green Projects. Nejen proto je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů gangsta rapu, druhu hip-hopu, který se rozvinul v 90. letech.

Gangsta je jinak vyslovované slovo gangster a příslušně tomu je i tento žánr vysoce kontroverzní. Jeho součástí bývají drsné texty, pojednávající o násilí, drogách, prostituci či rasismu, a jeho tvůrci jsou nebo byli často v rozporu se zákonem.

„Při našem osobním setkání jsem byl vlastně překvapen. 50 Cent má auru gangstera, je znám svými rekvizitami z klipů, auta, zbraně, svaly, tetování atd., ale ve finále to byl jeden z nejpříjemnějších lidí, které jsem potkal. Když přišel do studia, kde bylo 6 novinářů, všechny poplácal, v dobré náladě neustále vtipkoval, zkrátka milý člověk,“ vzpomíná na osobní setkání s rapperem hudební publicista Ladislav 'Poeta' Zeman.

Hudební publicista Ladislav Poeta Zeman přibližuje tvorbu 50 Centa (zdroj: ČT24)

O posledním albu hudebníka Zeman řekl, že není tak úplně špatné, za jaké ho označila kritika. „On už dopředu prohlásil, že se nebude snažit o nějaké komerčně úspěšné album, že se spíš vrátí k ulici. Album je určené lidem, kteří mají rádi hip hop, není až tolik poplatné vkusu rádií. Rap je taková soutěživá záležitost a 50 Cent je v tom ještě aktivnější, protože byl boxer. Bere to vše vlastně jako sport. I díky tomu má poměrně dost sporů s ostatními rappery, je totiž hodně hravý a nebere to až tak vážně. Například vždy, když mluví o zbrani, tak tím myslí svůj rap a to, čím ostatní 'zabíjí'. Jeho texty jsou hodně obrazné,“ zhodnotil tvorbu 50 Centa Ladislav 'Poeta' Zeman.

Čtyřiatřicetiletý 50 Cent, vlastním jménem Curtis James Jackson, na současném turné představuje svou novou desku Before I Self Destruct, z níž pochází singl Baby By Me. Čtvrté album hudebního rebela navazuje na předchozí úspěšné nahrávky Get Rich Or Die Tryin', The Massacre a Curtis, kterých se po světě prodalo téměř 30 milionů kusů.

Rapper 50 Cent je už několikátá hvězda rapové hudby, která do Česka zavítala. Prahu v posledních letech navštívil například Snoop Dogg, legendární hiphopová formace Wu-Tang Clan nebo Ice-T.

  • 50 Cent zdroj: www.50cent.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1478/147780.jpg
  • 50 Cent zdroj: www.50cent.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1478/147779.jpg