Naději na „Radoka“ mají klasici i cirkus

Praha - Inscenace pražského Divadla na Vinohradech Vojcek, Lékař své cti v Divadle v Dlouhé, komorní drama Goebbels/Baarová i projekt nového cirkusu La Putyka byly v hlasování 62 kritiků označeny za nejlepší inscenace roku 2009 a jedna z nich dostane na konci února prestižní Cenu Alfréda Radoka. Ceny se budou udílet i v dalších osmi kategoriích, za herecké výkony jsou nominování například Kateřina Burianová, Miroslav Táborský nebo Martin Pechlát. Ocenění budou předána 27. února v Divadle Kolowrat, 6. března nabídne Česká televize divákům půlhodinový sestřih z ceremoniálu.

Za ženský herecký výkon byly vedle Burianové (Srpen v zemi Indiánů) nominovány Helena Dvořáková (Lékař své cti), Gabriela Míčová (Goebbels/Baarová) a Eva Novotná (Gazdina roba). Mezi nominovanými muži figuruje vedle Táborského (Lékař své cti) a Pechláta (Goebbels/Baarová) tenorista Alan Geoffrey Oke (Smrt v Benátkách).

Podle šéfredaktora časopisu Svět a divadlo Karla Krále byly v anketě rozdíly těsné (čtyři nominovaní jsou v případě shody hlasů u dvou nominovaných). „Nikdy nemáme dost peněz a je stále složitější je sehnat,“ řekl předseda správní rady Radokovy nadace Jiří Stránský. Tento stav označil za živoucí důkaz toho, jak stát nakládá s kulturou.

V 18. ročníku dramatické anonymní soutěže Cen Alfréda Radoka se letos sešlo padesát textů, tři z nich od slovenských autorů. Členové poroty z nich vybrali pětici finalistů, držitelé první až třetí ceny budou vyhlášeni 27. února. Tři texty si z přihlášených vyberou členové poroty Hana Burešová, Martin Porubjak a Martin Čičvák a představí je 8. května v rámci projektu Noc českých a slovenských autorů na Nové scéně Národního divadla.

Divadlem roku mají šanci být brněnská Husa na provázku, Divadlo v Dlouhé a soubor Pražského komorního divadla hrající v Divadle Komedie. V kategorii Česká hra mohou zvítězit Drábkovo Náměstí bratří Mašínů (Klicperovo divadlo Hradec Králové), Kauza Salome Petra Kolečka, Daniela Špinara a Oscara Wildea (A Studio Rubín Praha) a Labutí jezírko Ivy Peřinové (Naivní divadlo Liberec).

Kategorie Talent roku obsahuje jména herečky Pavly Beretové, herce a zpěváka Vojtěcha Dyka, autora, režiséra, herce a artisty Rostislava Nováka a režiséra Daniela Špinara. Mezi nominovanými v oboru scénografie jsou Daniel Dvořák, Matěj Forman s Josefem Sodomkou, Kamila Polívková a Tom Schenk. V oboru hudby pak trojice Jan Maxián, Vojtěch Dyk a Jakub Prachař, dále Petr Wajsar a Vít Zouhar.