Španělština z plátna, to je La Película

Praha - Nejširší veřejnosti i znalcům španělské kinematografie je určen festival španělských filmů La Película, jehož pátý ročník dnes začíná v pražském kině Světozor. Přehlídka nabídne vedle filmů, které si již získaly mezinárodní popularitu, také dokumenty a umělecké snímky. V Praze přehlídka potrvá do 21. února, poté se přesune do brněnského kina Art, kde budou filmy k vidění od 22. do 28. února.

Pro zahajovací projekci vybrali pořadatelé drama Návrat do Hansaly (Retorno a Hansala, 2009), inspirované skutečnými událostmi. Mnoha cenami ověnčený snímek se věnuje aktuálnímu tématu hledání životních hodnot.

Oscarový adept

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Osm z promítaných snímků bylo nominováno či oceněno španělskými prestižními cenami Goya (obdoba Českého lva). Drama Mléko strachu (La teta asustada, 2009) získalo již loni Zlatého medvěda v Berlinale a v Los Angeles se brzy utká o Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Snímek Kosmos (Cosmos, 2007) návštěvníkům osobně představí jeden z hostů festivalu, současný španělský režisér Diego Fandos. Spolu s ním se debaty s diváky zúčastní i český herec Kryštof Hádek, který si ve snímku pod jeho vedením zahrál jednu z vedlejších rolí. Novinkou pro domácí publikum bude snímek Stud (La vergüenza, 2009), příběh o rodině, která se rozhodla vrátit svého osmiletého adoptivního syna.

Dalších z českých premiér Rybí dítě (El niño pez, 2008) režisérky Lucie Puenzo vypráví současný příběh prodchnutý starou argentinskou legendou. Naopak do minulosti zabrousí historický snímek z počátečního období Frankova režimu Slepé slunečnice (Los girasoles ciegos, 2009). Jedním ze snímků, jehož autoři čerpali inspiraci z reálného života, je drama Camino (2008). Emotivní příběh obyčejné holčičky, která onemocněla těžkou chorobou, je zároveň příběhem o životních hodnotách, smrti a hranici mezi vírou a fanatismem.

Český filmař v dokumentu

Dokumentární sekce se tentokrát zaměří na osudy dvou velkých osobností. Režisér Arkaitz Basterra ve filmu Život a film – Labyrintové životopisy Vojtěcha Jasného (Vida y cine – Las laberínticas biografías de Vojtech Jasny) prostřednictvím vzpomínek a příběhů představí významnou postavu české a evropské kinematografie 60. let. Dokument Ich bin Enric Marco (2009) přináší portrét přední osobnosti španělského odporu proti nacismu Enrica Marca a snaží se vrhnout světlo na aféru, která se kolem něj rozpoutala po odhalení pravdy o jeho minulosti.

V rámci festivalu La Película bude také otevřena výstava Španělská kinematografie – Kronika obrazů. Tato exhibice shrnuje celé jedno století obrazů, zvuků a emocí. Představí kolekci vybraných fotografií, z nichž některé dosud nebyly publikovány, případně byly jen málo známé. Výstava je uspořádána chronologicky od počátků až do současnosti a zachycuje nejvýznamnější okamžiky jednotlivých desetiletí španělské kinematografie.

  • Mléko strachu zdroj: imdb http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1432/143165.jpg
  • Život a film – Labyrintové životopisy Vojtěcha Jasného (režie: Arkaitz Basterra, 2009) zdroj: La Película http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1434/143318.jpg