Karlovy Vary chtějí do UNESCO. Ale jen s něčím

Karlovy Vary – Zatímco Mariánské a Františkovy Lázně se zápisem svých městských center jako celku na seznam UNESCO problém nemají, třetí z lázeňského trojúhelníku – Karlovy Vary – ano. Do chystaného návrhu na zápis chtějí dostat jen kolonády, městské divadlo a Císařské lázně, do celkové podoby lázeňského středu ale podle nich nikomu nic není. Bojí se totiž, že by pravidla UNESCO mohla ohrozit stavební rozvoj. Památkáři jsou postojem Karlových Varů překvapeni, zastupitelé totiž původně se zápisem celého centra města souhlasili.

Být na prestižním seznamu památek UNESCO je sice pro město dobrou reklamou, přísná pravidla by ale mohla prodražit rekonstrukci a ohrozit novou výstavbu, argumentují karlovarští radní. „Podívejte se třeba na Drážďany, kde město postavilo potřebný dopravní most přes řeku a najednou je ze seznamu vyškrtnuto,“ uvádí příklad primátor Varů Werner Hauptmann (ODS).

Památkáře změna zaskočila. Na tom, že na seznam UNESCO město navrhne jen některé budovy, se podle primátora radní dohodli už loni v říjnu. Konfliktem se už začali zabývat i krajští politici. „Myslím, že navrhnutí jen některých objektů zpochybňuje celý záměr,“ domnívá se například náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Pokládáme záměr toho zúžení za určitý riskantní krok, který by mohl celkový koncept nominace ohrozit,“ obává se i náměstkyně ředitele Národního památkového ústavu Věra Kučová.

Primátor odmítá, že by radní rozhodovali o omezení návrhu z vypočítavosti. „V současné době jsme v území městské památkové zóny a neradi bychom, aby se řešilo další regulační území, další ochrana památek celého toho území,“ vysvětluje Hauptmann. Předpokládá, že se se zástupci kraje a památkáři ještě do konce února sejde.

Císařské lázně v Karlových Varech zůstávají uzavřené.
Zdroj: ČT24