Holka Ferrari Dino si veze ocenění z Terstu

Praha - Celovečerní film režiséra a scenáristy Jana Němce nazvaný Holka Ferrari Dino získal zvláštní cenu na mezinárodním festivalu Alpe Adria Cinema v Terstu. Snímek z roku 2008 je hranou rekonstrukcí událostí z 21. srpna 1968, kdy Jan Němec časně ráno s malým filmovým štábem natočil na různých místech Prahy šestnáctiminutový dokument a toto své unikátní svědectví vzápětí propašoval do Rakouska. Celovečerní snímek nazvaný podle přízviska děvčete, které tehdy přechod přes hranice umožnilo, měl předloni 21. srpna předpremiéru na internetu, pak zahajoval mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest v Karlových Varech.

„Dokument tehdy doslova obletěl svět. V dobách, kdy video či mobilní telefon byly neznámým pojmem, ho tak bezprostředně spatřila zhruba miliarda lidí. Jako první jej odvysílala rakouská televize, v jejímž archivu jsem původní nesestříhaný negativ po té době získal,“ uvedl Němec, který tehdy spolupracoval s Krátkým filmem Praha, pro který dělal zakázku. V krátké době se mu proto podařilo sehnat kameramana, který byl původně zvukař, čtyři kotouče filmu a už v šest hodin ráno objížděl se svým fiatem Prahu.

Od deseti dopoledne natáčeli boj o rozhlas, události před Národním muzeem, v ulici Na Příkopě a u budovy ÚV KSČ na nábřeží. Už tehdy věděl, že tento materiál má smysl jen v tom případě, když bude zveřejněn v zahraničí. Své původní záběry pochopitelně do hrané rekonstrukce zařadil také.

Světovou kinopremiéru měl snímek Holka Ferrari Dino právě před rokem v Rotterdamu. Pak byl uveden na Febiofestu, promítal se na festivalu Art Film Fest v Trenčianských Teplicích, v sekci Jiný pohled karlovarského festivalu, na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a píseckém Festivalu nad řekou. Zhlédlo ho i publikum na přehlídkách v Londýně a New Yorku.

Režisér do něj obsadil Karla Rodena, který hraje jeho postavu, Jana Budaře a také španělskou herečku českého původu Tammy Sundquistovou. Je dcerou Hany Kuberové, která se před 44 lety objevila v jedné z hlavních rolí Němcova snímku Mučedníci lásky.