Neonacismus pohledem těch, kteří přežili Osvětim

Praha - Premiéru dokumentárního filmu Zatemnělá demokracie uvede dnes, v předvečer 65. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi, kino Světozor. Film natočil režisér Oliver Malina Morgenstern, autorem námětu je předseda Svazu osvobozených politických vězňů a pozůstalých ČR Oldřich Stránský, který pobyt v „Továrně na smrt“ jako jediný ze své rodiny přežil. Tvůrci chtějí přispět k připomenutí holocaustu a poukázat na nebezpečí současných neonacistických tendencí.

„Byli jsme v koncentračních táborech a vidíme, že po tolika letech se zmáhá fašismus a nacismus. Uvažovali jsme o tom, proč se to děje, a došli jsme k tomu, že mladé generace nevědí o minulosti nic, nebo jen velmi málo,“ říká Oldřich Stránský, mimo jiné autor knihy Není spravedlnosti na zemi (2002).

Podle Stránského je největším problémem absence témata holocaustu ve školní výuce. „Neučí se to. Je věcí každého učitele, jak výuku pojme, a protože většinou není sám poučen, neví, co učit,“ říká. Stránský se snaží prosadit povinnost zařadit téma holocaustu do výuky, například prostřednictvím besed s přeživšími; upozorňuje, že jejich počet se rychle zmenšuje.

Osmdesátiminutový snímek ukazuje také, jak neonacismus souvisí s islámským extremismem. Morgenstern jej natáčel čtyři roky a vedle Stránského v něm vystoupí i další osobnosti. „Předělat myšlení lidí je dlouhodobá záležitost,“ říká Stránský, který před rokem varoval, že finanční krize může vyvolat u mladých lidí touhu po nacionalistických myšlenkách, stejně jako tomu bylo ve 30. letech.

Děti z Osvětimi
Zdroj: ČT24