Čeští designéři vsadili v Paříži na sklo

Paříž - Český design slavil úspěch na prestižní pařížské přehlídce Maison et objet, kde se česká kolekce probojovala do výběrového pavilonu Design now! Vsadila hlavně na sklo a porcelán a vedle známých firem představila i úplné nováčky. Výstava se těšila u Pařížanů velkému zájmu, prohlížet a nakupovat výrobky návrhářů jich chodilo denně několik tisíc.

Ručně vyrobené sklenice a karafu na vodu, která udrží led, navrhl vyučený sklář Rostislav Materka před dvěma lety, když přemýšlel, jak pomoct svým nezaměstnaným kamarádům. Založil firmu Marienberg a v současnosti dodává výrobky do celé Evropy. „Věci dělají mí kamarádi na klasické huti tak, jak se to dělalo před sto dvě stě lety,“ říká Materka.

Designéři ze studia Qubus představili českou krajinu přetavenou do skla. „Je to Ještěd, Říp a Macocha, tři slavná místa v české krajině,“ přibližuje Jakub Berdych ze studia Qubus.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

V Paříži se představily i zavedené české značky v novém kabátě. Sklárna Moser je synonymem luxusu už 150 let, v poslední kolekci ale masivní broušené sklo a zlaté zdobení nahradily jednoduché tvary a čisté linie. Moser si přizval mladou designérskou generaci a výsledek je kolekce Fresh. „V českých podnicích to není samozřejmost. Pro výrobce to znamená často risk, ale ten se dlouhodobě vyplatí,“ říká kurátorka čeké expozice Iva Knoblochová.

Finanční krize zůstala za branami areálu Villepinte. První den dorazilo na výstavu Maison et objet i přes téměř šedesátieurové vstupné několik tisíc návštěvníků. Dnes výstava končí.

  • Sklo studia Qubus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1385/138434.jpg
  • Moser Fresh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1385/138435.jpg