Scorpions jsou na konci cesty. Do cíle mají ale ještě několik let

Berlín – „Dohodli jsme se, že jsme na konci cesty,“ napsala německá rocková kapela Scorpions na svém webu pod nadpisem Důležité sdělení pro naše fanoušky. Skupina oznámila, že jejich nejnovější album Sting In The Tail i nastávající několikaleté světové turné jsou závěrem jejich hudební dráhy. Ujistili své fanoušky, že šňůra koncertů, která je plánována v příštích třech letech po celém světě a během níž by měli 15. března vystoupit i v Praze, platí.

„Naši kariéru ukončíme albem, které považujeme za jedno z nejlepších, jaké jsme kdy natočili, a turné, které zahájíme v naší vlasti, v Německu, a které nás během příštích několika let zavede na pět kontinentů,“ vzkazují na svých stránkách Scorpions.

O místě jejich úplně posledního koncertu ještě není rozhodnuto. Konat se podle zpěváka Klause Meineho může v Německu, v New Yorku nebo třeba v Moskvě, odkud pochází nejslavnější skladba Skorpions – Wind Of Change.

Rozhovor s Petrem Korálem (zdroj: ČT24)

Scorpions o konci

Když jsme v posledních měsících pracovali na našem albu, mohli jsme doslova cítit, jak silná a kreativní naše práce byla… ale bylo tam i cosi jiného: chceme ukončit mimořádnou kariéru Scorpions na vysoké úrovni. Jsme velmi vděčni za to, že stále máme stejnou vášeň pro hudbu, jakou jsme měli na začátku. To je důvod, proč jsme se právě nyní dohodli, že jsme na konci cesty.

„Netroufám si spekulovat, jestli je to pouze marketingový tah nebo jestli se opravdu dohodli, že skončí. Konec by měl trvat několik let, a tak se obávám, aby to nedopadlo jako u skupiny Kiss, která před deseti lety také oznámila poslední turné, a to pak pořád nekončilo a nekončilo, až vloni vydala novou desku a o konci už nikdo nemluví,“ říká k prohlášení Scorpions hudební publicista Petr Korál.

Klaus Meine i kytarista Rudol Schenker ale německým médiím potvrdili, že kapela svůj konec myslí vážně. „Vždy jsme tento krok chtěli učinit společně, bez hádky, bez toho, že by odešel jenom jeden z nás,“ tvrdí o zániku kapely Meine. „Budu samozřejmě postrádat to, co jsem dělal celý život, na druhou stranu pociťuji velký tlak, aby naše koncerty byly stále špičkové. Jsme sice srdcem stále mladí, ale přesto stárneme,“ dodal.

Za více než čtyři desítky let své existence prodali Skorpions přes sto milionů hudebních nosičů a dvěstěkrát obdrželi stříbrné, zlaté či platinové desky. Podle Petra Korála je těžké odhadnout, kdo by se mohl stát následovníkem této legendární kapely: „Skorpions jsou Němci a jako jedni z mála ze starého kontinentu, speciálně z Německa, se prosadili na americkém trhu. Podobně jako oni se snažila hrát velká řada kapel, americké i evropské. V podstatě na ně navazovali Bon Jovi nebo Europe, což už také nejsou žádní začátečníci. Dokonce si pamatuji na skupinu v Česku, která zněla hodně škorpionsky. Jmenovali se Macbeth a byli z Aše. A nejpikantnější bylo, že když Skorpions hráli poprvé u nás, tak jim Macbeth dělali předkapelu.“

  • Scorpions zdroj: www.the-scorpions.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1384/138304.jpg
  • Scorpions: Sting In The Tail zdroj: www.the-scorpions.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1383/138300.jpg