Kateřina Šedá přiveze do Tate Modern celou českou vesnici

Londýn - Česká výtvarnice Kateřina Šedá, laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého, se koncem března představí samostatným projektem v prestižní londýnské galerii Tate Modern. V rámci performance nazvané From Morning Till Night (Od rána do noci) namaluje Šedá v hlavní hale známé galerie hranice brněnských Bedřichovic. Do Londýna také přiveze sto bedřichovických obyvatel, kteří zde budou od 26. do 27. března vítat návštěvníky Tate Modern.

Podle galerie má projekt propojit „dvě za normálních okolností zcela různorodá místa - velkoměstský Londýn a vesnické Bedřichovice - a zkoumat tak společenské konvence obyvatel obou míst“.

Furt dokola

Třiatřicetiletá Šedá, která dostala v roce 2005 cenu Jindřicha Chalupeckého, již uspořádala několik podobných akcí. Při projektu z roku 2008 Furt dokola požádala čtyřicet sousedů v brněnské Líšni, aby mohla překonat jejich ploty a celou událost natočila. Potom sousedy pozvala na bienále do Berlína, kde zase oni překonávali repliku líšeňských plotů za pomoci zahradnického náčiní, které si přivezli.

Šedá se s těmito „sociologickými projekty“ stále více prosazuje ve světě. Například na bienále v Lyonu měla loni projekt z německé vesnice Uhyst. Zde přemluvila obyvatele z každého ze 300 domů, aby na papír namalovali něco, co se vztahuje k jejich vesnici. Potom si vybrali dalšího obyvatele, který jinou tužkou na stejný papír připojil svou představu. Šedá pak v Lyonu vystavila vedle sebe 300 kopií výsledné kresby. Kromě toho vznikla publikace s fotografiemi všech zúčastněných doprovázených kresbou v příslušné fázi vzniku.