Nábytek z vily Tugendhat se stal kulturní památkou

Praha - Kulturními památkami se staly čtyři kusy nábytku z původního vybavení brněnské vily Tugendhat. Autorem všech artefaktů je přední funkcionalistický architekt a jeden ze zakladatelů moderní architektury Ludwig Mies van der Rohe, autor návrhu samotné vily z roku 1929.

Soubor čtyř kusů nábytku z původního vybavení vily Tugendhat tvoří bufet z lakovaného dřeva, chromované oceli a opaxitového skla, lavice z lakovaného dřeva, stolek z chromované oceli a skla a křeslo z chromovaných trubek potažené kůží a plyšem.

Jedním z důvodů, proč byly předměty za kulturní památku prohlášeny, je to, že se jedná o jediné kusy z originálního vybavení, které se do dnešních dnů zachovaly. Prohlásit je za památku doporučil ministerstvu kultury krajský úřad i brněnské územní pracoviště Národního památkového ústavu, mimo jiné proto, že se „jedná o závažná díla, a to jak v kontextu tvorby předního světového architekta Miese van der Rohe, tak vzhledem k jejich významu pro české kulturní prostředí v minulosti i současnosti“.

Podle odborníků si největší pozornost ze čtyř předmětů zasluhuje bufet, jehož konstrukce odkazuje ke stavebnímu řešení hlavního obytného prostoru vily, jehož nosné části jsou tvořeny pouze sloupy opatřené zvnějšku pláty z chromované oceli.

Prohlášení kulturní památkou mimo jiné znamená, že objekty nelze vyvézt trvale do zahraničí. To se stalo v případě Lehmbruckovy sochy z vily Tugendhat, kterou se rozhodli potomci původních majitelů vily prodat na londýnské aukci.